Μενού Κλείσιμο

Αηδονοχώρι Ιωαννίνων

Το Αηδονοχώρι είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό της Κόνιτσας, χτισμένο μέσα στο πράσινο σε μια πλαγιά του όρους Νεμέρτσικα, σε υψόμετρο 560 μέτρων και με μαγευτική θέα προς τον Αώο και τον Σαραντάπορο. Βρίσκεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, απέχει 18 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Οστανίτσα που σημαίνει οχυρός τόπος, σταθμός. Λόγω της θέσης του κοντά στα αλβανικά σύνορα το Αηδονοχώρι ήταν το πρώτο χωριό που δέχθηκε την ιταλική επιδρομή κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό επειδή στις 9 Ιουλίου 1943 τα γερμανικά στρατεύματα πυρπόλησαν το χωριό και εκτέλεσαν αμάχους.

Στο Αηδονοχώρι υπάρχουν πολλές εκκλησίες και ξωκλήσια. Σημαντικότερη θεωρείται η κεντρική εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, που χρονολογείται από το 1857 και είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική ηπειρωτικού τύπου, με περίτεχνο τέμπλο, ξύλινα κιονόκρανα και αξιόλογες τοιχογραφίες. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η Μονή Ταξιαρχών Γκούρας η οποία χτίστηκε πάνω σε βραχώδη και οχυρή τοποθεσία τον 16ο μ.Χ. αι. και προσφέρει απίστευτη θέα με τη στρατηγική τοποθεσία της, όπου ενώνεται ο Αώος ποταμός με τον Σαραντάπορο.  Το καθολικό της Μονής καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1829. Σώζεται όμως λίγο πιο πέρα το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους που χρονολογείται από τον 17ο μ.Χ. αιώνα και έχει αξιόλογες τοιχογραφίες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα ιδιωτικό μουσείο με παλιά οικιακά σκεύη, είδη οπλισμού των τελευταίων πολέμων και διάφορα άλλα αντικείμενα  από την καθημερινή ζωή του χωριού τον παλιό καιρό, καθώς και ο νερόμυλος, κοντά στο Μπουραζάνι, στη «μάνα του νερού» με τη νεροτριβή και τα μαντάνια του, το οποίο έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο.

Φωτό: https://www.konitsa.gr/