Μενού Κλείσιμο

Αγριακόνα Αρκαδίας

Η Αγριακόνα είναι ένα μικρό χωριό του Δήμου Τρίπολης, χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων σε όμορφη καταπράσινη τοποθεσία. Πίσω του βρίσκεται το δάσος της Σκυρίτιδας και στα νότια απλώνεται ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου. Στην απογραφή του 2011 είχε μόνο 39 κατοίκους.

Η πρώτη αναφορά στο χωριό γίνεται στο έγγραφο της ενετικής απογραφής του Grimani το 1700, οπότε φαίνεται ότι αριθμούσε 14 οικογένειες και 40 κατοίκους.

Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ, το 1825, η Αγριακόνα αποτέλεσε καταφύγιο για άμαχους αλλά και για αγωνιστές. Στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής ήταν και πάλι βάση και ορμητήριο των αντιστασιακών οργανώσεων, με συνέπεια να δεχτεί τον Ιανουάριο του 1944 αιφνιδιαστική επίθεση από τους Γερμανούς. Οι αντάρτες που βρίσκονταν στο χωριό ειδοποιήθηκαν έγκαιρα και κατάφεραν να διαφύγουν.

Λίγο έξω από το χωριό, βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι των Ταξιαρχών με αγιογραφίες που χρονολογούνται γύρω στο 1400 μ.Χ. Σε κοντινή απόσταση και στον δρόμο που οδηγεί προς το εκκλησάκι βρίσκεται το πηγάδι που λέγεται ότι καθόταν ο Κολοκοτρώνης και ακόνιζε το γιαταγάνι του σε μία πέτρα.