Μενού Κλείσιμο

Άγρας Πέλλας

Το χωριό Άγρας που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά της Έδεσσας πήρε το όνομά του από τον Μακεδονομάχο Καπετάν Άγρα, ο οποίος κρεμάστηκε από Βούλγαρους κομιτατζήδες έξω από το χωριό, στις 7 Ιουνίου 1907. Το χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Βλάδοβο βρίσκεται κοντά στη λίμνη Άγρα, έναν υπέροχο υδροβιότοπο που προστατεύεται από το δίκτυο NATURA 2000.

Στην ευρύτερη περιοχή του Άγρα έχουν έρθει στο φως χειροποίητα αγγεία από την προϊστορική εποχή, ίχνη κάστρου των ρωμαϊκών χρόνων και απομεινάρια σπιτιών και πρωτοχριστιανικού ναού.

Στον δρόμο που συνδέει τον Άγρα με το χωριό Καρυδιά έχει στηθεί μνημείο για τον Καπετάν Άγρα και τον σύντροφό του Αντώνη Μίγκα. Στον χώρο υπάρχει ένας μικρός ναός και ομοίωμα της καρυδιάς πάνω στην οποία απαγχονίστηκαν οι δύο αγωνιστές. Ο Τέλλος Άγρας, ο Σαράντος Αγαπηνός όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, πρωτοστάτησε στις συμπλοκές με τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στην ελώδη περιοχή των Γιαννιτσών. Η δράση του και η αγωνιστικότητα που τον διέκρινε υμνήθηκε σε δημοτικά τραγούδια και στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του Βάλτου».

Εξαιρετικής ομορφιάς είναι η λίμνη Άγρα με πλούσια χλωρίδα από καλαμιώνες, υδρόβια φυτά, νούφαρα και γύρω της πλατάνια, ιτιές, βελανιδιές και καστανιές. Σημαντική είναι και η πανίδα του υδροβιότοπου που φιλοξενεί περισσότερα από 250 είδη πτηνών, ερπετά και ψάρια, ενώ αποτελεί καταφύγιο για σπάνια πουλιά, όπως βουβόκυκνους, αρπακτικά, ερωδιούς και αργυροπελεκάνους. Η λίμνη δημιουργήθηκε στην κοίτη του ποταμού Εδεσσαίου το 1953 για τις ανάγκες του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ και βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by Yiatson)