Μενού Κλείσιμο

Άγιος Βλάσιος Μαγνησίας

O Άγιος Βλάσιος είναι ένα γραφικό χωριό του Πηλίου με πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια και πλακόστρωτα καλντερίμια. Απλώνεται στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Πηλίου στον δρόμο που οδηγεί από τα Άνω Λεχώνια στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από τον Βόλο. Η θέση του είναι προνομιακή, καθώς απέχει 5 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Παγασητικού και 20 χιλιόμετρα από τις παραλίες του Αιγαίου.

Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία του χωριού, η οποία χρονολογείται από το 1836. Παλιότερα ονομαζόταν Καραμπάς ή Καραμπάσι που στα τούρκικα σημαίνει μαύρη κεφαλή.

Η πιο δύσκολη και τραγική στιγμή στην ιστορία του Αγίου Βλασίου ήταν στις 13 Μαΐου 1944 όταν το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 κάτοικοι και να καεί το 70% των σπιτιών. Τρεις από τους σκοτωμένους εκτελέστηκαν με απαγχονισμό αφού πρώτα είχαν μεταφερθεί για κάποιες μέρες στην Κίτρινη Αποθήκη, στο κτίριο του Βόλου που χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως χώρος φυλάκισης, βασανιστηρίων και θανάτωσης, ενώ τρεις από τους συλληφθέντες εστάλησαν ως όμηροι στη Γερμανία και επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση.

Οι περίπου 300 κάτοικοι του χωριού έχουν ως κύρια ασχολία τους τη γεωργία και κυρίως με την παραγωγή των ξακουστών λεμονάτων ροδάκινων.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γίνεται στις 24 Ιουλίου στη μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ θρησκευτικό πανηγύρι διοργανώνεται για τον εορτασμό του Αγίου Βλασίου στις 11 Φεβρουαρίου.

Φωτό: https://www.visit-pilio.gr/