Μενού Κλείσιμο

Άγιος Βασίλειος Κυνουρίας

Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένα μικρό καταπράσινο χωριό του Πάρνωνα με άφθονα νερά. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας και έχει λίγους μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Στην ευρύτερη περιοχή βρισκόταν η αρχαία πόλη Γλυππία, από την οποία σώζονται σήμερα ελάχιστα λείψανα.

Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εθνική αντίσταση κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής και είχε πολλά θύματα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων από τους Γερμανούς, κάηκε ως αντίποινα. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου, το 1949, έγινε κοντά στο χωριό μάχη που κατέληξε σε νίκη του Ελληνικού Στρατού απέναντι στις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού. Μετά το 1950 ξεκίνησε η μετανάστευση κατοίκων προς το εξωτερικό και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει όμορφη πλατεία με πλατάνια, αναβλύζοντα νερά και περίτεχνες πετρόκτιστες κρήνες. Εκεί έχει ανεγερθεί μνημείο προς τιμήν των πεσόντων κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Στο χωριό ξεχωρίζει ένα παλιό συντηρημένο πυργόσπιτο με 2 πατώματα και ζεματίστρα.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό υπάρχει το παλιό μοναστήρι των Ταξιαρχών Μουράς, ενώ  στον δρόμο προς τον Κοσμά, στο σημείο που τοποθετείται η αρχαία Γλυππία, βρίσκονται ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, πάνω σε μικρό ύψωμα, καθώς και η παλιά εκκλησία της Παναγίας (Παλαιοπαναγιάς) Γλυππίας. Η διαδρομή προς τον Κοσμά είναι μαγευτική, μέσα σε πυκνό δάσος με έλατα και κέδρα.