Μενού Κλείσιμο

Άγιος Σπυρίδων Σητείας

Χωριό και κοινότητα της επαρχίας Σητείας. Βρίσκεται 16 χμ. δυτικά της Σητείας, σε υψόμετρο 350 μ. Οι κάτοικοι είναι περίπου 80 και ασχολούνται με την παραγωγή λαδιού και σταφίδας. Στην κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Νέα Πραισός.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Κανένε. Δεν είναι εξακριβωμένη η ετυμολογία της. Μάλλον όμως οφείλεται σε οικογενειακό όνομα. Μερικοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον βυζαντινό στρατηγό Κανένε. Στην απογραφή του «Καστροφύλακα” αναφέρεται ως Canene με 80 κατοίκους. Ο P. Faure (Villes et villages de la Grete orientale, Κρητολογία, τεύχος 1, 1975, σ. 29) ισχυρίζεται πως το ενετικό Κανένε είναι η κοινώς λεγόμενη Κανενιανών Λατσίδα στο Μισιργιού (σημ. Κρυονέρι).

Η ονομασία Άγιος Σπυρίδων οφείλεται προφανώς στην ομώνυμη εκκλησία. Κοντά στο χωριό υπάρχει η τοποθεσία του Φυγέτου ο Μύλος, στον ποταμό. Σύμφωνα με αναφορά του Ξανθουδίδη, υπήρχε στο πηγάδι του μύλου επιγραφή που έγραφε:

«Οικοδομήθή υδρόμυλος ου δί’ εξόδου και κόπου… Γεώργη Καρπαθήου του Δοξαρά μηνί Μαϊω».

Η ντόπια παράδοση αναφέρει ότι ζούσε παλιότερα στο χωοιό ένας αγράμματος παπάς ο παπα-Χαμηλάης, που είχε μεγάλες θεραπευτικές ικανότητες. Κοντά του είχαν τρέξει πολλοί άρρωστοι Χριστιανοί, τους οποίους κατόρθωσε να θεραπεύσει εντελώς.

Στο χωριό υπάρχουν οι εξής εκκλησίες: Άγιος Χαράλαμπος, Αγία Μαρίνα, Άγιος Κωνσταντίνος, Προφήτης Ηλίας και Άγιος Αντώνιος, στη θέση Καλαθιανά, με τοιχογραφίες.Παλιότερες οικογένειες είναι οι Τσαγκαράκηδες, οι Βενιαμάκηδες, οι Μακρυδάκηδες, οι Σταυράκηδες, οι Γεωργοντάκηδες, οι Πασχαλάκηδες, οι Βελουχάκηδες κ.ά.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.sitia.gr

 

Άγιος Σπυρίδωνας (πρώην Κανένες) Φωτογραφία: https://www.sitia.gr