Μενού Κλείσιμο

Άγιος Πέτρος Κιλκίς

Ο Άγιος Πέτρος είναι χωριό του Κιλκίς, χτισμένο σε υψόμετρο 30 μέτρων, κοντά στον ποταμό Αξιό. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Παιονίας και κατά την απογραφή του 2011 είχε 1.510 κατοίκους.

Το χωριό δημιουργήθηκε το 1810, αλλά μια παλιά εκκλησία του 1650 μαρτυρά ότι υπήρχε ένας παλιότερος οικισμός στην ίδια θέση. Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Πέτρελι ή Πέτροβο. Ο σύγχρονος οικισμός ήταν αποτέλεσμα της μετοίκησης κατοίκων από παραποτάμιους οικισμούς που καταστρέφονταν από τις πλημμύρες του Αξιού. Από το 1810 που άρχισαν οι νέοι κάτοικοι να φτιάχνουν τον νέο τους τόπο, χτίστηκε η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και το σχολείο που λειτούργησε έως το 1898 και μετά κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του το νέο κτίριο που θα στέγαζε το σχολείο.

Οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα και ο Άγιος Πέτρος βρέθηκε συχνά εν μέσω διενέξεων και γνώρισε μεγάλες καταστροφές. Το χωριό χαρακτηρίστηκε από τους στρατηγούς Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα και Ιωάννη Δεμέστιχα ως «Σούλι της Μακεδονίας» χάρη στη γενναιότητα και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι κάτοικοί του εκείνη την περίοδο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στο χωριό αρκετοί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου το χωριό είχε και πάλι πολλές υλικές καταστροφές αλλά και πολλά θύματα.

Στον Άγιο Πέτρο λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο με μία μεγάλη συλλογή εκθεμάτων από την καθημερινή ζωή των κατοίκων παλαιότερων εποχών, μια αλυσίδα μνήμης που ενώνει το χθες με το σήμερα.

Χαρακτηριστικό έθιμο του χωριού είναι το «κόλιντε», όπου μία μεγάλη φωτιά ανάβει στο κέντρο του χωριού, την 23η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο συμβολίζει τον τρόπο που ζεσταίνονταν οι ποιμένες γύρω από μια μεγάλη φωτιά εν αναμονή της Γέννησης του Χριστού. Υπάρχει και άλλη εκδοχή που συνδέει το έθιμο με τη λέξη «κόλιαμ» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει σφάζω και κατ’ επέκταση με τη σφαγή των βρεφών από τον Ηρώδη όταν εκείνος έψαχνε το Θείο βρέφος. Λέγεται, ότι οι Χριστιανοί στα κατοπινά χρόνια γιόρταζαν την αποτυχία ανεύρεσης και θανάτωσης του Χριστού με το άναμμα μιας μεγάλης φωτιάς. Σήμερα, το άναμμα της φωτιάς συνοδεύεται με ζεστό κρασί, παραδοσιακή εδέσματα και μουσική.

 

 

 

Φωτό: Εκθέματα από την πλούσια συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου του Αγίου Πέτρου Κιλκίς (https://agios-petros-kilkis.webnode.gr/)