Μενού Κλείσιμο

Άγιος Νικόλαος Μεσσηνίας

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης με νεοκλασικά σπίτια, πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια. Βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τη Στούπα και τα τελευταία χρόνια αποτελεί δημοφιλή προορισμό για διακοπές.

Η παλιότερη ονομασία του ήταν Σελινίτσα που σημαίνει μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, αφού σύμφωνα με την παράδοση, στην ακτή της αγκυροβόλησε ο Πάρης το πλοίο του όταν έκλεψε την ωραία Ελένη. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι το τοπωνύμιο προερχόταν από τη σλάβικη λέξη selo που σημαίνει χωριό, άρα Σελινίτσα ήταν το μικρό χωριό.

Κατά την Τουρκοκρατία, η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο τοπικών αρχόντων και οπλαρχηγών, όπως ο καπετάν Χρηστέας που πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο οικισμός του Αγίου Νικολάου άρχισε να κατοικείται γύρω στο 1830-1840, ωστόσο στην παραλία του, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Πάμισου τοποθετείται η αρχαία Πέφνος. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μυθολογία, στο νησάκι που βρίσκεται απέναντι γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.

Αξιόλογα οικοδομήματα του χωριού είναι το Πυροβολείο του Γερακάρη που χτίστηκε από τον αρχηγό των Χιτών στη Μάνη, Σταύρο Γερακάρη, το κτίριο ιδιοκτησίας του ιατρού Γρηγορίου Σκαλκέα που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ο φάρος ύψους 5 μέτρων που δεσπόζει στα δυτικά του Αγίου Νικολάου. Ενδιαφέρον έχουν οι δύο εκκλησίες, του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου-Αναλήψεως του Χριστού από όπου πήρε το χωριό το σημερινό του όνομα.

Ο οικισμός έχει δύο ωραίες παραλίες, μία με ψιλή άμμο και μία με βότσαλο και αρμυρίκια που δημιουργούν φυσική σκιά.

Φωτό: https://messinia.mobi/