Μενού Κλείσιμο

Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό χωριό της Σιθωνίας με λιθόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα. Παρότι δεν είναι παραθαλάσσιο χωριό έχει κοντά του αρκετές παραλίες και διαθέτει τουριστικές υποδομές, γεγονός που το έχει καταστήσει σε έναν αγαπημένο προορισμό της Χαλκιδικής.

Η περιοχή του Αγίου Νικολάου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρούν ίχνη προϊστορικών οικισμών που έχουν αποκαλυφθεί σε διάφορες τοποθεσίες. Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε από την ένωση δύο οικισμών: του Αγίου Νικολάου όπου κατοικούσαν πρόσφυγες από τη Μάνη και του Αγίου Γεωργίου όπου κατοικούσαν ντόπιοι Χαλκιδικιώτες. Η ονομασία του χωριού πιθανολογείται ότι οφείλεται στη μονή Αγίου Νικολάου Χρυσοκαμάρου που ήταν μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους και βρισκόταν στη θέση Πύργος.

Πολλοί κάτοικοι του Αγίου Νικολάου έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και συμμετείχαν στο κίνημα του Τάσου Καρατάσου το 1854.

Αξιοθέατα του χωριού είναι τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα, τα γραφικά ξωκλήσια και η Τσέσμα, η κοινόχρηστη βρύση που χρονολογείται από το 1626.

Στον Άγιο Νικόλαο διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δρώμενα που βασίζονται σε παραδοσιακά έθιμα. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον έθιμο είναι «τα Κόντηλα» της προτελευταίας μέρας του χρόνου. Πριν το ξημέρωμα παρέες παιδιών βγαίνουν στους δρόμους τραγουδώντας ευχές στους νοικοκύρηδες, οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους για να κεράσουν και να ευχηθούν στα παιδιά. Μεγάλη θρησκευτική γιορτή για το χωριό είναι του Αγίου Γεωργίου με τη λιτανεία των εικόνων του και την προσφορά κόκκινων αυγών, τυριού, ψωμιού και κρασιού στους οδοιπόρους που λιτανεύουν τα «Εκονίσματα». Άλλες σημαντικές στιγμές για τον Άγιο Νικόλαο είναι το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου και ο μήνας που είναι αφιερωμένος στην παραγωγή τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο που ξεκινά συνήθως μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Φωτό: https://gohalkidiki.com/