Μενού Κλείσιμο

Άγιος Μύρων Ηρακλείου

Ο Άγιος Μύρων είναι χτισμένος στην κορυφή δύο λόφων και γι’ αυτό οι Τούρκοι το ονόμαζαν Τσατάλ Κιογιού, δηλαδή Δίκορφο Χωριό. Η αρχαιότερη ονομασία του ήταν Ραύκος και ταυτίζεται με την ομώνυμη αρχαία πόλη που άκμασε κατά τη μινωική και ρωμαϊκή εποχή. Απέχει 18 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και, κατά την απογραφή του 2011, αριθμούσε 612 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την παραγωγή σταφίδας και κρασιού.

Στην περιοχή του χωριού έχουν έρθει στο φως διάφορα ευρήματα, όπως νομίσματα, επιγραφές, αγγεία, που πιστοποιούν την ύπαρξη αρχαίου οικισμού. Πολλά από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Επίσης, ανακαλύφθηκε θαλαμοειδής τάφος της υστερομινωϊκής εποχής με τέσσερις σαρκοφάγους και κεραμικά, καθώς και μινωικό νεκροταφείο με σαρκοφάγους των παλαιονακτορικών και νεοανακτορικών χρόνων.

Η σημερινή ονομασία του χωριού είναι προς τιμήν του Αγίου Μύρωνα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης του 4ου αιώνα, ο οποίος καταγόταν από την αρχαία Ραύκο. Η πρώτη γραπτή αναφορά στο χωριό γίνεται σε συμβόλαιο προς τιμήν του Αγίου Μύρωνα, το 1281.  Επίσης, αναφέρεται στην απογραφή του Καστροφύλακα, το 1583, με την ονομασία Samiro.

Μέσα στον καθεδρικό ναό του χωριού προς τιμήν του Αγίου Μύρωνα βρίσκεται ο τάφος του και τα λείψανά του μέσα σε πολυτελή λειψανοθήκη που, λέγεται ότι, ευωδιάζουν μύρο. Ο ναός, πιθανότατα του 12ου αιώνα, χτίστηκε στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής από την οποία σώζεται η μεγάλη αψίδα του ιερού με το σύνθρονο. Κάτω από τον ναό βρίσκεται η σκήτη όπου μόνασε ο Άγιος, η οποία έχει μετατραπεί σε παρεκκλήσι. Το χωριό γιορτάζει τον θαυματουργό Άγιο Μύρωνα, στις 8 Αυγούστου, με μεγάλο πανηγύρι.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του Αγίου Μύρωνα είναι το ρολόι του σχολείου που διακρίνεται από τα γύρω χωριά. Χρονολογείται από το 1900 και ο πρώτος μηχανισμός του ήταν γενοβέζικος. Δωρήθηκε στο χωριό από τον ομογενή της Αργεντινής Ι. Νικολόπουλο για να τοποθετηθεί στην εκκλησία του Αγίου Μύρωνα αλλά το κωδωνοστάσιο δεν μπορούσε να δεχθεί τον μηχανισμό και έτσι τοποθετήθηκε στο σχολείο που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του οικισμού.

Φωτό: https://www.cretanbeaches.com/