Μενού Κλείσιμο

Άγιος Κήρυκος Ζακύνθου

O Άγιος Κήρυκoς ή Αγγερικός για τους ντόπιους, είναι ένα ήσυχο παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στη μέση σχεδόν του κάμπου της Ζακύνθου, ανάμεσα σε  ελαιώνες και αμπελώνες. Κατά την απογραφή του 2011 είχε 727 κατοίκους.

Το χωριό φημιζόταν άλλοτε, πριν τους μεγάλους σεισμούς, για τις παλιές εκκλησίες με θαυμάσιες εικόνες αρχαιολογικής αξίας και εσωτερικό καλλιτεχνικό διάκοσμο, για τα παραδοσιακά κτίρια και τις επαύλεις του. Εκεί βρισκόταν και το αρχοντικό εξοχικό σπίτι του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στο χωριό λειτουργεί σήμερα το ΤΕΕ Ζακύνθου, καθώς και Δημοτικό Ωδείο όπου φοιτούν πολλά νέα παιδιά. Υπάρχουν στην περιοχή πολλά σύγχρονα φυτώρια όπου μπορεί ο κάθε επισκέπτης να γνωρίσει τα φυτά και τα λουλούδια που ευδοκιμούν στη Ζάκυνθο.

Στο Άγιο Κήρυκο δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αντώνιος Μαρτελάος» ο οποίος λειτουργεί τμήματα χορού, κοινωνικού φροντιστηρίου, ξένων γλωσσών και πεζοπορίας, ενώ φροντίζει για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του χωριού. Επίσης διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ως σκοπό τη γνωριμία και τη διατήρηση των ζακυνθινών παραδόσεων.

Κάθε χρόνο, στις 15 Ιουλίου, στη γιορτή της εκκλησίας του Αγίου Κηρύκου που έδωσε το όνομα στο χωριό, πραγματοποιείται στην πλατεία μεγάλο πανηγύρι με φαγητό, χορό και τραγούδι.

 

Φωτό: https://www.zakynthosevents.com/ekdiloseis/panigiri-agio-kiriko-zakinthou/