Μενού Κλείσιμο

Άγιος Ιωάννης Πύργου Ηλείας

Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα πεδινό χωριό της Ηλείας, χτισμένο σε πλεονεκτική θέση, αφού βρίσκεται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από την πόλη του Πύργου και 10 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Κατάκολου. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Πύργου και κατά την απογραφή του 2011 είχε 471 κατοίκους.

Στην περιοχή του χωριού βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος της πρώην λίμνης Μουριά, για την οποία υπάρχουν σχέδια επαναπλημμυρισμού. Το χωριό ξεκίνησε την αυτόνομη πορεία του μετά τη βύθιση της πόλης Λετρίνα και την ανάδειξη της λίμνης Μουριά. Παλιότερα περνούσε από το χωριό η σιδηροδρομική γραμμή που εξυπηρετούσε τη μεταφορά σταφίδας προς το λιμάνι του Κατάκολου.

Κατά την περίοδο της Κατοχής οι Γερμανοί είχαν δημιουργήσει στον Άγιο Ιωάννη φυλάκιο-αποθήκη πυρομαχικών, το οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα στον λόφο του χωριού.

Σήμα κατατεθέν του χωριού και αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι η μονή της Παναγίας Εισοδιώτισσας, στην οποία λειτουργεί και σχολή αγιογραφίας που στεγάζεται μπροστά από το εκκλησάκι. Η μονή έχει χτιστεί τον 15ο αιώνα, βρίσκεται μέσα σε μια μικρή σπηλιά στον βράχο και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Φωτό: Η Μονή Εισοδιώτισσας στον Άγιο Ιωάννη (https://iliapress.gr/)