Μενού Κλείσιμο

Άγιος Γεώργιος Γραμβούσας

Ο Άγιος Γεώργιος είναι οικισμός και κέντρο της κοινότητας Γραμβούσας Κισάμου του νομού Χανίων. Βρίσκεται σε υψόμ. 80μ. και κατοικείται από 100 περίπου άτομα.

Τ’ όνομά ταυ προήλθε από το παλιό ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εδώ. Αναφέρεται ότι το εκκλησάκι αυτό ήταν πάρα πολύ παλιό και είχε εξαιρετικές αγιογραφίες. Στα 1895, όμως, κατέστρεψαν την παλιά εκκλησία και έκτισαν μια άλλη, χωρίς αγιογραφίες, που στέκει ακόμα εδώ.

Το χωριό αναφέρεται από τους Βενετσιάνους απογραφείς. Έχει σωθεί εδώ μάλιστα κι ένα ενετικό διώροφο αρχοντικό που πολλοί πιστεύουν ότι ανήκε στους Καλλέργηδες, που έζησαν το 15ο και 16ο αιώνα.

Ένα άλλο εκκλησάκι του χωριού είναι ο Μιχαήλ Αρχάγγελος ο Αστράτηγος, κτισμένος γύρω στα 1600. Οι κάτοικοί του διηγούνται σήμερα μια ενδιαφέρουσα ιστορία, σχετική με το πανηγύρι ταυ, Αρχαγγέλου και με τα αδέλφια που το καθιέρωσαν. Τα δυο αυτά αδέλφια είχαν αγοράσει κάποτε μεγάλη περιουσία, που δεν κατόρθωσαν να την ξεπληρώσουν αμέσως. Παρακάλεσαν, λοιπόν, τον Αρχάγγελο να τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις οικονομικές δυσκολίες τους και σ’ αντάλλαγμα έταξαν να τελούν το πανηγύρι ανήμερα στη γιορτή του. Πέρασαν χρόνια και ο ένας αδελφός έφυγε για την Αμερική, ο άλλος όμως αμέλησε να ξεπληρώσει το τάμα του. Κάποτε, λοιπόν, τον έπιασε μια φοβερή φαγούρα και ξυνόταν σ’ όλο το σώμα. Μια νύχτα, μάλιστα, λέγεται ότι παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Αρχάγγελος στον ύπνο του και τον ρώτησε γιατί δεν του έκανε το πανηγύρι του. Αμέσως τότε αποφάσισε να τηρήσει την υπόσχεσή του κι έτσι καθιερώθηκε το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου, που γίνεται ακόμα και σήμερα από τους απογόνους των ευσεβών αυτών αδελφών.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας υπήρχαν εδώ μερικά τούρκικα σπίτια, που μετά την αποχώρηση του τούρκικου πληθυσμού από την Κρήτη, κατοικήθηκαν από Χριστιανούς κι έτσι μερικά διατηρήθηκαν.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://topo.directory