Μενού Κλείσιμο

Άγιος Γεώργιος Ασφέντου, Χανίων

Ο Άγιος Γεώργιος είναι οικισμός της κοινότητας Ασφέντου Σφακίων του νομού Χανίων Βρίσκεται σε απόσταση 1.500 περίπου μ. από τη θάλασσα σε υψόμ. 2Β0μ. Σήμερα κατοικείται από 50 περίπου άτομα.

Ήταν μια μεγάλη ηρωική φυσιογνωμία του τέλους του περασμένου αιώνα και είχε βάλει σαν σκοπό της ζωής του να σκοτώνει όσους Τούρκους μπορούσε. Ο Στ. Κελαϊδής γράφει γι’ αυτόν στο βιβλίο του «Ένας Γέρων – παπάς»: «Ο Λιάπης παραμέρισε τα οικογενειακά και όρθωσε το ανάστημά του κατά της Τουρκικής Αυτοκρατορίας. Γενναίος, τολμηρός και ριψοκίνδυνος ως ήτο, κατήντησε τότε η μόνη ελπίς των αδικουμένων. Εφόνευεν τους ασχημούντας Αρναούτας»

Εδώ συναντάμε πολλές εκκλησίες, που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Η εκκλησία αυτή διασώθηκε από την καταστροφή του παλιού χωριού και σήμερα έχει μερικές τοιχογραφίες. Οι άλλες εκκλησίες είναι η Παναγία, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Ιωάννης και η εκκλησία του Χριστού.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Κολοκάσια, αλλά αργότερα, ύστερα από ενέργειες της κοινότητας, πήρε το σημερινό του όνομα, από την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται εδώ.

Πριν από πάρα πολλά χρόνια το χωριό ήταν κτισμένο στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το ερημοκλήσι του Αγίου Νικολάου. Εκεί βρίσκονται ακόμα τα ερείπια του παλιού χωριού, που φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των Σαρακηνών που συχνά έκαναν επιδρομές στην περιοχή.

Στα νότια του χωριού, Βρίσκεται ένας μικρός ιστορικός λόφος, ο λόφος του Αγίου Θεοδώρου όπου και η ομώνυμη εκκλησία. Για το λόφο αυτό ο ιστορικός Παπαδοπετράκης στο έργο του «Ιστορία των Σφακίων» γράφει: «Επί του λόφου τούτου οι Σφακιανοί συγκροτήσαντες συνέλευσιν απεφάσισαν τον κατά των Ενετών ορνιθοπόλεμον».

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας ένας κάτοικος της Ίμβρου, ο θρυλικός Ιωσήφ Λιάπης, κατάφερε να σκοτώσει αρκετούς Τούρκους στη θέση Ρούμα στα νότια του χωριού.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.