Μενού Κλείσιμο

Άγιος Γεώργιος Ανδραβίδας

O Άγιος Γεώργιος είναι μικρό χωριό της Ηλείας, χτισμένο σε υψόμετρο 72 μέτρων, στην περιοχή της Ανδραβίδας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ήταν 77 κάτοικοι.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Βραχναίικα και οφειλόταν στην καταγωγή των πρώτων κατοίκων από το χωριό Βραχνί Καλαβρύτων. Η κατάληξη -αίικα, συνηθισμένη στην Ηλεία αλά και στην Αχαΐα, παραπέμπει στα Βραχναίικα καλύβια, δηλαδή στα καλύβια των Βραχναίων. Οι πρώτοι ποιμένες από το Βραχνί άρχισαν να κατεβαίνουν στην περιοχή μετά την Επανάσταση του 1821 για να ξεχειμωνιάσουν μαζί με τα πρόβατά τους. Με την πάροδο του χρόνου, τα κτήματα πέρασαν στην ιδιοκτησία τους και κάποιοι ποιμένες αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκαν τα Βραχναίικα, ο σημερινός Άγιος Γεώργιος.

Στο χωριό γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με εκδηλώσεις που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Άγιος Γεώργιος Ανδραβίδας. Στη γιορτή συμμετέχει πλήθος κόσμου και σύλλογοι της γύρω περιοχής, ενώ οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν γλυκά για τους επισκέπτες.