Μενού Κλείσιμο

Άγιος Γεώργιος Αγίου Κων/νου Ρεθύμνου

Οικισμός της κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου με 74 κατοίκους. Ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Ρέθυμνο στα Χανιά, μέσα σε ελαιώνες και καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις, σώζονται μερικά υπολείμ­ματα τοίχων προφανώς από σπίτια, μια πέτρα ελαιόμυλου και τρεις ναΐσκοι. Η περιοχή ονομάζεται σήμερα Αρτος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας υπήρχε χωριό Αρ­τος στην επαρχία Ρεθύμνης. Το 1583 αναφέρεται σαν χωριό (σε φωτοτυπία από το ιστορικό αρχείο Κρήτης). Ο Αρτος καταστράφηκε δυο χρόνια μετά την κατάληψη της πόλης του Ρεθύμνου, το 1648, από το Χουσεΐν Πασά.

Στον οικισμό ανήκουν οι εκκλησίες: Άγιος Γεώργιος Κισσός, βυζαντινή εκκλησία. Υπάρχουν μόνο τα ερείπια, ανάμεσα στα οποία σώζεται ένας τοίχος με τοιχογραφίες. Δίπλα χτίστηκε, πριν από 15 χρόνια, νέα εκκλησία, που αφιερώθηκε επίσης στον Άγιο Γεώργιο. Η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος είναι παλιά εκκλησία, από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Βρίσκεται αναστηλωμένη στο νεκροταφείο του χωριού.

 

* Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.