Μενού Κλείσιμο

Άγιος Δημήτριος Ηλείας

O Άγιος Δημήτριος είναι πεδινό χωριό της Ηλείας, χτισμένο δυτικά της τεχνητής λίμνης Πηνειού και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Αμαλιάδα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ήλιδας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 261 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με τη γεωργία και λιγότερο με την κτηνοτροφία.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μαρινάκι, τοπωνύμιο που προερχόταν από το όνομα του ιδιοκτήτη χανιού επί Τουρκοκρατίας. Ο οικισμός δημιουργήθηκε στη σημερινή τοποθεσία μετά το 1909 όταν οι κάτοικοι του παλιού οικισμού μεταφέρθηκαν εκεί λόγω του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το χωριό τους. Ο νέος οικισμός πήρε την ονομασία Άγιος Δημήτριος από το ομώνυμο μοναστήρι.

Το πρώτο Δημοτικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε το 1912 και λειτούργησε στο ίδιο κτίριο μέχρι το 1937. Στη συνέχεια λειτούργησε σε εκκλησιαστικό οίκημα μέχρι το 1968 και από εκεί και πέρα σε προκατασκευασμένο κτίριο ιταλικού τύπου, σε οικόπεδο που αγοράστηκε από την κοινότητα. Τα σπίτια του χωριού είναι σχετικά σύγχρονα, μονώροφα ή διώροφα.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος και γιορτάζεται με μεγάλο πανηγύρι που γίνεται στις 26 Οκτωβρίου.