Μενού Κλείσιμο

Άγιος Χαράλαμπος Λασιθίου

Οικισμός που υπάγεται στην κοινότητα Κάτω Μετοχίου, της επαρχίας Λασιθίου. Οι κάτοικοι είναι περίπου 120. Η παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Γεροντομούρι. Αναφέρεται μάλιστα στον “Καστροφύλακα” ως Gieromuri και στο Βασιλικάτα ως Geto to Muri. Η νέα ονομασία του οφείλεται προφανώς στην ομώνυμη εκκλησία.

Σε κάποια πηγή του οικισμού, σύμφωνα με ντόπιους θρύλους, εμφανίζονταν νεράιδες. Στην πηγή αυτήν πήγαιναν οι γυναίκες του χωριού για να πλύνουν τα ρούχα τους. Κάποτε, όταν μια γυναίκα έκανε εκεί την μπουγάδα της, παρουσιάστηκαν μπροστά της νεράιδες και την κυνήγησαν μέχρι το χωριό. Τότε ακούστηκε το λάλημα ενός πετεινού και αυτές εξαφανίστηκαν, γιατί όπως λένε, με το λάλημα του πετεινού η εξουσία τους σταματούσε. Από τότε, μέχρι σήμερα, κάθε Μεγάλη Παρασκευή με τη μεταφορά του Επιταφίου, γίνεται αγιασμός της πηγής.

Κατά την επανάσταση 1866-1869 όλα τα σπίτια καταπυρπολήθηκαν. Οι Τούρκοι έσπασαν τις εικόνες και έφτιαξαν δοκάρια για να δένουν τ’ άλογά τους. Κατασφάχτηκε ο Κωνσταντίνος Ορφανός, αφού είδε την κόρη του Ελένη ν’ ατιμάζεται μπροστά του, επίσης σφάχτηκε ο Γεώργιος Μαθιουδάκης και το σώμα του το έριξαν στη φωτιά. Από τον Άγιο Χαράλαμπο κατάγεται ο Γεώργιος Βασιλείου ή Βασιλογιώργης (1794-1906), αγωνιστής σ’ όλες τις επαναστάσεις 1821-1841, 1854, 1866-’69.

Στον οικισμό υπάρχει η εκκλησία Άγιος Χαράλαμπος, που κτίστηκε το 1895.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.

Φωτογραφία: https://www.kritipoliskaihoria.gr