Μενού Κλείσιμο

Άγιος Αντώνιος (Βρέλη) Ηρακλείου

Ο Άγιος Αντώνιος ή Βρέλη είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό στην κοιλάδα της Μεσαράς, χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πολλά πλατάνια και πηγές. Απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από την κωμόπολη Μοίρες και παρότι είχαν μείνει ελάχιστοι κάτοικοι, τα τελευταία χρόνια χτίζονται και ανακαινίζονται αρκετά σπίτια με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Η ονομασία του προέρχεται πιθανότατα από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου που βρίσκεται στην περιοχή. Οι παλιότεροι εξακολουθούν να λένε πάμε στου Βρέλη, όπως είναι το παλιότερο τοπωνύμιο που προήλθε από τον μουσουλμάνο μπέη που κατοικούσε στο χωριό όταν ήταν μουσουλμανικό.

Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου, υπάρχουν πολλοί άλλοι ναοί στον οικισμό. Πιο σημαντικός είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου που χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Έχει τρούλο και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του απεικονίζουν βιβλικές σκηνές και εικόνες αγίων.

Στον Άγιο Αντώνιο καταλήγει το φαράγγι της Απολύχνου, μήκους περίπου 3 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από το χωριό Παναγιά.  Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη ρεματιά με ποτάμι, η οποία βαθαίνει σε μερικά σημεία και έχει πυκνή  βλάστηση. Πήρε το όνομά του από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό της Απολύχνου που βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων μέσα στο φαράγγι.

Φωτό: https://www.mesaralive.gr/