Μενού Κλείσιμο

Άγιοι Απόστολοι Λακωνίας

 

 

Οι Άγιοι Απόστολοι είναι ένας σύγχρονος οικισμός του κάμπου των Βατίκων που δημιουργήθηκε από κατοίκους των γύρω μικρότερων χωριών. Η ονομασία του οφείλεται στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων που χρονολογείται από το 1900, πριν από τη δημιουργία του οικισμού.

Το χωριό ονομάζεται από τους ντόπιους και Νέος Κόσμος επειδή εγκαταστάθηκαν σε αυτό κάτοικοι παλιότερων οικισμών. Φιλοξενούσε το σχολείο που χτίστηκε το 1928 στο οικόπεδο που δώρισε ο Πολυχρόνης Μέντης και είχε 140 περίπου παιδιά. Το πρώτο οίκημα ξεκίνησε το 1930, αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο. Το 1942 εγκαταστάθηκε ένας τεχνίτης που έφτιαχνε υνιά, πέταλα και γεωργικά εργαλεία, ενώ η οικοδόμηση ξεκίνησε το 1950 με 1953. Ο οικισμός αναπτύχθηκε περισσότερο τη δεκαετία του 1960 όταν δημιουργήθηκε ο δρόμος που οδηγεί στη Νεάπολη.

Σήμερα, το χωριό έχει περίπου 600 κατοίκους και διαθέτει παραδοσιακά καφενεία, εστιατόριο, παντοπωλεία, μονάδες οινοποιίας, τυποποίησης ελαιολάδου, ελαιοτριβεία, χοιροστάσιο και σφαγείο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία.

 

 

 

Φωτό:  https://www.visitvatika.gr/el/vatika/villages/agioi-apostoloi.html