Μενού Κλείσιμο

Άγιοι Ανάργυροι Λάρισας

Το χωριό Άγιοι Ανάργυροι είναι χτισμένο σε έναν μικρό λόφο 130 μέτρων και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κιλελέρ. Οι περισσότεροι από τους 500 περίπου κατοίκους του ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ίδρυση του χωριού χρονολογείται μετά το 1453 επί Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1918 ονομαζόταν Τσουρμακλί. Ήταν τσιφλίκι πλούσιων μπέηδων της Λάρισας, αρχικά του Σερίφ Αγά και στη συνέχεια αγοράστηκε από τον Μουχτάρ πασά. Ο τελευταίος τσιφλικάς ήταν ο μπέης Χατζημέτου που έμεινε εκεί μέχρι το 1925 σε κονάκι που σώζεται μέχρι σήμερα.

Από το 1913 μέχρι το 1918 το χωριό ήταν κοινότητα μαζί με τους οικισμούς Χατζηλάρ και Χασάν Τατάρ, ενώ από το 1927 μόνο με το Χασάν Τατάρ, τη σημερινή Μεσοράχη.

Πολιούχοι του χωριού είναι οι Άγιοι Ανάργυροι από τους οποίους πήρε το χωριό το όνομά του. Έχει άλλες δύο εκκλησίες, η μία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και η άλλη στη Ζωοδόχο Πηγή.

Θεσμός για τους Άγιους Ανάργυρους αλλά και όλη την περιοχή του Κιλελέρ είναι η Γιορτή Θερισμού που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Αγίων Αναργύρων στην πλατεία του χωριού. Η γιορτή που χαίρει της υποστήριξης των τοπικών φορέων περιλαμβάνει παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και λαϊκό γλέντι που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Φωτό: Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που έδωσε στο χωριό το όνομά του (https://www.larissanet.gr/)