Μενού Κλείσιμο

Αγία Ελεούσα Ρόδου

Η Αγία Ελεούσα βρίσκεται στην κεντρική Ρόδο, σε λοφώδη περιοχή ανάμεσα στις κορυφές Ψίνθος και Φουντουκλί, πάνω στο δρόμο για την περιοχή «Πεταλούδες». Χτίστηκε το 1935 από τους Ιταλούς στα πρότυπα των δασικών χωριών  των Ιταλικών Άλπεων και ονομαζόταν Campochiaro. Σήμερα είναι ένας έρημος οικισμός με πολλά ερειπωμένα κτίρια να μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν του.

Οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού ήταν υλοτόμοι από την κοιλάδα του Φιέμε της Βόρειας Ιταλίας που έφτασαν εκεί προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μέρος ιδανικό για τους επίτιμους καλεσμένους των κατακτητών. Ο οικισμός ήταν πανέμορφος. Είχε ένα καταπράσινο δάσος με πλατάνια και πεύκα που ήταν πάντα φροντισμένο και καθαρό, ρέματα και επιβλητικά κτίρια γύρω από την κεντρική πλατεία. Το μεγαλύτερο κτίριο, με τις καμάρες και τα καμπυλωτά μικρά μπαλκόνια, ήταν η αγορά και απέναντι ήταν οι φυλακές. Στη μια άκρη της πλατείας βρισκόταν το σχολείο και στην άλλη η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, άλλοτε καθολική και τώρα ορθόδοξη.

Στο χωριό, που σήμερα ονομάζεται Αγία Ελεούσα, οι Ιταλοί παρέμειναν μέχρι το 1947, όποτε υπογράφηκε η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Όταν αποχώρησαν οι Ιταλοί, τα κτίρια εγκαταλείφθηκαν και το χωριό ερήμωσε. Το 1947 στο κτίριο που στέγαζε παλιότερα το σχολείο λειτούργησε το Σανατόριο των Δωδεκανήσων όπου έφταναν εκεί ανά δεκάδες άνθρωποι που είχαν «χτυπηθεί» από φυματίωση, η οποία υπήρξε μάστιγα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Το Σανατόριο των Δωδεκανήσων ονομάστηκε «Βασίλισσα Φρειδερίκη» και στεγάστηκε εκεί μέχρι το 1970 που έπαυσε οριστικά η λειτουργία του.

Λίγα μέτρα μετά την πλατεία, υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή υδατοδεξαμενή, όπου διατηρούνται κάποια γκιζάνια, μικρά ψάρια γλυκού νερού που ζουν αποκλειστικά στη Ρόδο. Το Γκιζάνι (Squalius ghigii) θεωρείται ένα από τα πλέον απειλούμενα με εξαφάνιση, είδη ψαριών γλυκού νερού στην Ευρώπη και προστατεύεται τόσο από την Ευρωπαϊκή όσο και από την Ελληνική Νομοθεσία.

 

 

Φωτό: Το παλιό σανατόριο στην Αγία Ελεούσα (https://dodekanisos.com.gr/wp-content/uploads/2021/03/13445738_183974215338408_7895160273862152137_n-1.jpg)