Μενού Κλείσιμο

Αγαλιανή Μεσσηνίας

Η Αγαλιανή είναι ένα ημιορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές της κορυφής Βαγιάδα, με ωραία θέα προς τον κόλπο της Κυπαρισσίας και το Ιόνιο. Αποτελείται από δύο συνοικισμούς το Πάνω Χωριό (Πάνω Ρούγα) και το Κάτω Χωριό (Κάτω Ρούγα) και έχει περίπου 200 κατοίκους.

Η ιστορία του ξεκινά από τα βυζαντινά χρόνια, όταν κάτοικοι των γεωργικών συνοικισμών της περιοχής είχαν χτίσει διάφορα μοναστήρια και εκκλησίες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι ζούσαν διασκορπισμένοι γύρω από το σημερινό χωριό αλλά κατά την Ενετοκρατία στα 1685 συγκεντρώθηκαν σε έναν οικισμό για να είναι πιο εύκολη η φορολόγησή τους. Ο νέος οικισμός που δημιουργήθηκε αναφέρεται ως Αγαλιανή σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών που έγιναν κατά το διάστημα 1683/4-1715 που οι Ενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Μετά το 1715 οι Τούρκοι έδιωξαν τους Ενετούς και κατέλαβαν και πάλι τον Μωριά.

Σχετικά με την ονομασία του χωριού έχουν διατυπωθεί δύο εκδοχές. Η μία αναφέρει ότι ο Αγάς της περιοχής στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν αδύνατος, λιανός, για αυτό και ονομάστηκε Αγαλιανή και η δεύτερη εκδοχή ότι είχε δύο Αγάδες από τους οποίους προέκυψε το Αγαδιανή που μετεξελίχθηκε σε Αγαλιανή.

Κάτοικοι της Αγαλιανής συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και αρκετοί κρατήθηκαν ως όμηροι των Τούρκων στη Μεθώνη.

Το χωριό έχει παραδοσιακά σπίτια και αξιόλογα παλιά κτίρια που στέγαζαν το δημοτικό σχολείο και το κοινοτικό γραφείο του χωριού. Στο προαύλιο του παλιού κοινοτικού γραφείου έχει στηθεί ηρώο πεσόντων. Η ενοριακή εκκλησία της Αγαλιανής είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία ενώ ο κοιμητηριακός ναός στον Άγιο Παντελεήμονα.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by George Chalaris)