Μενού Κλείσιμο

Αετορράχη Ιωαννίνων

H Αετορράχη (ή Αετοράχη) είναι ένα μικρό ορεινό χωριό των Βορείων Τζουμέρκων χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές της ομώνυμης οροσειράς των Ιωαννίνων. Απέχει 22,5 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 33,5 χιλιόμετρα από τα Πράμαντα, την έδρα του Δήμου Βόρειων Τζουμέρκων.

Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Κοτόρτσι και με αυτό το όνομα αναγνωρίστηκε ως κοινότητα μετά την απελευθέρωση, το 1919. Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου οι Τούρκοι είχαν δημιουργήσει στην περιοχή μια γραμμή άμυνας που αποτελούσε μέρος της οχύρωσης των Ιωαννίνων. Αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν όταν νικήθηκαν από δύο τάγματα ευζώνων και μία πυροβολαρχία σε μάχη που έγινε τον Νοέμβριο του 1912 και έτσι τα ελληνικά στρατεύματα προχώρησαν προς το Μπιζάνι.

Το χωριό έχει τρεις πολύ παλιές εκκλησίες. Ο Άγιος Βλάσιος που έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο χτίστηκε το 1647, ενώ οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου χρονολογούνται από το 1850 και το 1860 αντίστοιχα. Αξιοθέατα της Αετορράχης είναι επίσης οι πέτρινες βρύσες, ο ερειπωμένος νερόμυλος και το κτίσμα του παλιού πέτρινου δημοτικού σχολείου, του οποίου το κέλυφος έχει χαρακτηριστεί μνημείο διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα σχολικού κτιρίου του τέλους του 19ου αιώνα. Όμορφο σημείο με πανοραμική θέα μέχρι τον ποταμό Άραχθο είναι η τοποθεσία «Αετορράχες» που βρίσκεται σε υψόμετρο 810 μέτρων.

Από την Αετορράχη κατάγεται η οικογένεια Λούλη με τα μέλη της να έχουν ευεργετήσει την περιοχή. Το 1782 ο Ζώης Λούλης έχτισε στην Αετορράχη έναν πετρόμυλο που κατέστρεψαν οι Τούρκοι κατά την οπισθοχώρησή τους το 1912. Έκτοτε, οι γιοι του Ζώη Λούλη εγκαταστάθηκαν στο Βόλο όπου δημιούργησαν τον μεγαλύτερο μύλο της εποχής στη Θεσσαλία.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γίνεται στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και περιλαμβάνει παραδοσιακή ορχήστρα, μεζέδες και πολύ κέφι. Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι πολλοί κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια τους και υποδέχονται την ορχήστρα και τους επισκέπτες. Επίσης, διοργανώνεται πανηγύρι στην κεντρική πλατεία της Αετορράχης στις 7 Ιουλίου οπότε εορτάζει το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Το γλέντι ξεκινά από το προαύλιο της μικρής εκκλησίας με το παραδοσιακό γεύμα που προσφέρεται μετά τη λειτουργία και περιλαμβάνει γίδα βραστή, λουκούμια και τσίπουρο.

Φωτό: https://www.google.gr/maps/place/Πλατεία+Αετορράχης