Μενού Κλείσιμο

Αετομηλίτσα Ιωαννίνων

Η Αετομηλίτσα είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας, χτισμένη σε υψόμετρο 1.430 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Γράμμου. Βρίσκεται κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κόνιτσας. Τον χειμώνα η Αετομηλίτσα αδειάζει καθώς οι κάτοικοί της είναι κτηνοτρόφοι που ξεχειμωνιάζουν με τα ζώα τους στους κάμπους της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας και επιστρέφουν την άνοιξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μαζί με τους κατοίκους μετακινείται και το κοινοτικό γραφείο, το οποίο το καλοκαίρι εδρεύει σε παραδοσιακό οίκημα στην κεντρική πλατεία της Αετομηλίτσας και τον χειμώνα μεταφέρεται στη Λάρισα.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Ντένισκο που στα σλάβικα σημαίνει προσήλιο. Από τον 18ο μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα η Αετομηλίτσα ήταν κεφαλοχώρι της περιοχής και ήταν οικονομικά αυτοδύναμη. Οι κάτοικοί της κατείχαν περίπου 40.000 αιγοπρόβατα ενώ οι έμποροι και οι αγωγιάτες διακινούσαν τα προϊόντα τους μέχρι τον Αυλώνα της Βορείου Ηπείρου και τη Νιγρίτα Σερρών. Το χωριό υπέστη πολλές καταστροφές κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και του εμφυλίου με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοί της να μεταναστεύσουν σε πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Ειδικά κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου διεξήχθηκαν στην περιοχή σκληρές μάχες αφού στην Αετομηλίτσα έδρευε η Κυβέρνηση του Βουνού και το αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού υπό τη διοίκηση του Μάρκου Βαφειάδη. Μέχρι σήμερα διασώζονται στην ευρύτερη περιοχή πυροβολεία και θέσεις των τότε εγκαταστάσεων.

Σήμερα, η Αετομηλίτσα μετά την ανοικοδόμησή της τη δεκαετία του 1960 διατηρεί τα παραδοσιακά της στοιχεία, με τα καλντερίμια, τις πλακοστρωμένες πλατείες και τα πέτρινα στοιχεία.

Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε άνοδο και παράγονται ντόπια προϊόντα όπως τυριά και ιδιαίτερα το βλάχικο μανούρι, κρέατα και τσάι του βουνού.

Το φυσικό τοπίο της Αετομηλίτσας προσελκύει πολλούς ορειβάτες που θέλουν να απολαύσουν τα δάση και τα βουνά της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί και ορειβατικό καταφύγιο που λειτουργεί όλο τον χρόνο και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 ατόμων. Τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής είναι ο Γράμμος με τις κορυφογραμμές του και τη Δρακόλιμνη Γκίστοβα, την ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη της Ελλάδας, καθώς και οι λίμνες Αρρένες οι οποίες είναι «κρυμμένες» μέσα σε δάση οξιάς, σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από την Αετομηλίτσα.

Φωτό: https://www.konitsa.gr/