Μενού Κλείσιμο

Αδρόμυλοι Λασιθίου

Οικισμός που υπάγεται στην κοινότητα Λιθινών, της επαρχίας Σητείας. Σήμερα ο οικισμός είναι σχεδόν εγκαταλειμμένος. Ζει μόνο μια οικογένεια. Το όνομα οφείλεται στους πολλούς υδρόμυλους που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Σήμερα σώζεται μόνο ένας.

Ο P. Faure ισχυρίζεται πως οι Αδρόμυλοι ήταν το Κάτω Παλαιπέτσι που αναφέρεται στην απογραφή του “Καστροφύλακα” το 1583, με 103 κατοίκους.

Στην τοποθεσία Άγιος Αντώνης ανακαλύφθηκαν θολωτοί τάφοι. Επίσης στη θέση Αγκιναρά σώζονται ερείπια μινωικής περιόδου, καθώς επίσης κι ένα θυσιαστήριο.

Στην ίδια θέση υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και δίπλα της μεγάλος γκρεμός. Σύμφωνα με κάποιο θρύλο, επί Τουρκοκρατίας, όταν κάποιος Τούρκος διαπίστωσε πως υπάρχει μέλι μέσα σε μια σπηλιά, κοντά στην εκκλησία, παρακάλεσε τον Άγιο να τον βοηθήσει και του υποσχέθηκε να του ανάψει ένα κερί. Όταν όμως τον έβγαλαν επάνω ειρωνεύθηκε τον Άγιο με απρεπείς εκφράσεις. Έτσι όταν μάζευε τα σύνεργά του για να φύγει διαπίστωσε πως έλειπε το πολύτιμο μαχαίρι του και ζήτησε να τον δέσουν μ’ ένα σχοινί για να κατέβει πάλι να το πάρει.

Την ώρα όμως που τον ανέβαζαν βλέπει ένα τρομερό φίδι να σέρνεται πάνω στο σκοινί και να κατευθύνεται πάνω του. Βγάζει τότε το μαχαίρι να το σκοτώσει, σαστισμένος όμως όπως ήταν, δεν πρόσεξε κι έκοψε το σχοινί, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό και να σκοτωθεί (το θρύλο αυτό διηγήθηκε ο κ. Μιχ. Γ. Πεδιαδίτης).

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.