Μενού Κλείσιμο

Αχλάδες Μυλοποτάμου

Στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Μυλοποτάμου βρίσκεται το χωριό Αχλάδες. Απέχει 28 χμ. ανατολικά του Ρεθύμνου, έχει υψόμετρο 60 μ. και πληθυσμό 220 κατοίκους. Το χωριό Αχλάδες αποτελείται από τους συνοικισμούς Σιριπιδιανά, Λαμπεριανά, από το όνομα του Λαμέρ Αγά, Κοντομεριανά, από το όνομα του Κοντέ Αγά, Μετόχι του Παπά. Λαδιανού, Μοσχονιανά, Παπαδιανά Σόπατα Συλοχίανά και τα Κυνηλιανά μέχρι τις 13 Αυγούστου του 1944 που κάηκαν.

Για την προέλευση του ονόματος του χωριού οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι προήλθε από την έντονη μυρωδιά των ελαιοτριβείων που υπάρχουν στον Αχλαδέ και ότι δεν έχει το όνομα καμιά σχέση με τις αχλαδιές. Τούτο δεν αληθεύει όταν ξέρουμε ότι το νησί είναι γεμάτο από φυτώνύμια με την κατάληξη -ες. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, το όνομα προήλθε απο το Αχλαδ-έας.

Το χωριό πρέπει να υπήρχε από πολύ παλιά και πριν από την Τουρκοκρατία χωρίς αυτό να είναι βέβαιο.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Παράγουν, λάδι, σταφίδα, βερίκοκα, κίτρα και χαρούπια.

Στο χωριό υπάρχει ένα πηγάδι με «ταξιδιάρικο» νερό, το οποίο χάνεται το χειμώνα και παρουσιάζεται την άνοιξη, σύμφωνα με τις διηγήσεις των κατοίκων. Αρχαιολόγοι που εξέτασαν το πηγάδι είπαν πως συγκοινωνεί με τη θάλασσα και όταν γίνεται παλίρροια παρουσιάζεται το φαινόμενο αυτό.

Στη θέση Γρίβιλα υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Φανουρίου. Λέγεται ότι κάποτε οι Αχλαδιώτες, που έπεσε μια αρρώστια στο χωριό, έλιωσαν τα χρυσαφικά τους και τα έκρυψαν σε μια στέρνα για να μην τους τα πάρουν οι Τούρκοι άμα πεθάνουν. Με τα χρυσαφικά που έλιωσαν έφτιαξαν μια γουρούνα με 12 γουρουνάκια. Τη γουρούνα με τα γουρουνάκια που είναι σε φυσικό μέγεθος λέγεται ότι τα έχουν δέσει με μάγια και όποιος τα βρει θα πεθάνει. Επίσης στα Γρίβιλα πιστεύεται ότι κάτω από το σημερινό οικισμό υπάρχει μινωικός συνοικισμός χωρίς να έχουν γίνει ανασκαφές. Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Φανουρίου, υπάρχει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τέμπλο σκαλιστό και πολύ σπάνιες εικόνες.

*Στοιχεία από 15ετή έρευνα

Φωτογραφία: https://www.cretanbeaches.com/