Μενού Κλείσιμο

Θεόκτιστο Αρκαδίας

Το Θεόκτιστο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Αρκαδίας σε υψόμετρο 650 μ., χτισμένο ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση στους πρόποδες του Τρίκορφου. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο  Γορτυνίας και συνορεύει βορειοδυτικά με τον Δήμο Καλαβρύτων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 205 κατοίκους.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τοπόριστα, δηλαδή εκχερσωμένος τόπος, στη σλάβικη γλώσσα. Την σημερινή του ονομασία φαίνεται ότι την οφείλει σε μία μικρή χαράδρα στο κάτω μέρος του χωριού.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950 υπήρχαν πάνω από 7.000 αιγοπρόβατα, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν κτηνοτρόφοι. Ο κάμπος του χωριού παρήγαγε αραποσίτι, φασόλια και πολλά κηπευτικά. Υπήρχαν καταστήματα γενικού εμπορίου, τσαγκαράδικα, σαμαράδικα, σιδηρουργεία, υδρόμυλος, τυροκομεία και ο παραδοσιακός αργαλειός, όπου ύφαιναν κλινοσκεπάσματα για τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι Τοποριστινοί μεγαλούργησαν στον επιχειρηματικό τομέα και πρόσφεραν στην ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου τους. Οι μεγάλοι ευεργέτες αδελφοί Δρακόπουλοι, Κωνσταντίνος και Αθηνόδωρος, οι οποίοι  γεννήθηκαν στην Τοπόριστα, άλλαξαν ριζικά την όψη του χωριού, χάρη στα μεγάλα έργα που έκαναν.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του γραφικού χωριού που αξίζει να θαυμάσει ο επισκέπτης είναι το περίφημο διώροφο  Δρακοπούλειο πνευματικό κέντρο και οι εκκλησίες του που αποτελούν πραγματικά στολίδια. Ξεχωρίζουν η κεντρική εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, χτισμένη το 1930, και ο Άγιος Γεώργιος με το ξύλινο τέμπλο καρυδιάς που κοσμεί το χωριό από το 1897.

Στο Θεόκτιστο λειτουργεί αγροτικό ιατρείο και υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία, παντοπωλεία και δύο τυροκομεία.

Εξαιρετικές είναι οι φυσικές ομορφιές του χωριού με τις περίπου 30 διάσπαρτες πηγές του και τις παραδοσιακές βρύσες με τα γάργαρα νερά τους.

 

Φωτό: https://www.inarcadia.gr/dd/theoktisto/index.htm