Μενού Κλείσιμο

Σίταινα Αρκαδίας

Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 700 μ. η Σίταινα είναι ένα γραφικό χωριό της Τσακωνιάς με πλούσιο δάσος που έχει χαρακτηρισθεί φυσικό μνημείο. Αριστερά της είναι το φαράγγι του Λούλουγκα και δεξιά της, σε υψόμετρο 1934 μ., η ψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, η «Μεγάλη Τούρλα».

Η Σίταινα, μαζί με τον Πραστό και την Καστάνιτσα, υπήρξε ο πυρήνας της Τσακωνιάς. Η Τσακώνικη διάλεκτος συνεχίζει ακόμα και σήμερα να μιλιέται στο χωριό. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο Χρονικό της Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή, με την ονομασία Σίτανα. Η ονομασία «Σίταινα», είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει τέλμα, βάλτος. Τα επόμενα χρόνια αναφέρεται σε διάφορα έγγραφα της Τουρκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Σημαντική ήταν η συνεισφορά του χωριού στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Από εδώ καταγόταν ο Δημήτρης Καλιοτζής, πρωτοπαλίκαρο του Ζαχαριά, που ήταν το φόβητρο των Τούρκων, πριν πέσει λαβωμένος στη σπηλιά της Συκιάς, κάτω από το χωριό. Κατά την επανάσταση, 150 Σιταινιώτες εντάχθηκαν στα πρώτα στρατιωτικά σώματα, ενώ πλούσια ήταν η δράση πολλών άλλων. Το 1826  ο Ιμπραήμ Πασάς κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό, όπως και όλα τα άλλα χωριά της Κυνουρίας. Σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι του χωριού κατέφυγαν στο σπήλαιο της Ζαγγόλης.

Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα καλντερίμια, τα πετρόχτιστα σπίτια, τους κατάφυτους κήπους, τα πέτρινα αλώνια, αλλά και με τον ζωντανό τσακώνικο πολιτισμό. Έχει πολλά νερά και όμορφες βρύσες. Επίσης πολλές πηγές δροσίζουν τους περαστικούς και ποτίζουν τα περιβόλια, πριν καταλήξουν στις καταπράσινες ρεματιές του Βρασιάτη.

Από το χωριό ξεκινούν συναρπαστικές διαδρομές που προσφέρονται για πεζοπορία.  Το δάσος της Σίταινας έχει πλούσια χλωρίδα από πανέμορφα έλατα, καρυδιές, πεύκα και κέδρα, πολλά είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών. Τα παλιά μονοπάτια και οροπέδια έχουν έντονα τα ίχνη μιας άλλοτε πλούσιας ανθρώπινης δραστηριότητας όπως αβεστοκάμινα, πηγάδια, χωματάλωνα, μαρμαράλωνα, πέτρινα καλύβια, στάνες και στρούγκες.

 

Φωτό: https://web.archive.org/web/20061012155902/http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/photos/places/sitena/08.jpg