Μενού Κλείσιμο

Σαρακίνι Ηραίας

Το Σαρακίνι βρίσκεται στην Ηραία, πολύ κοντά στο κεφαλοχώρι Παλούμπα. Είναι χτισμένο πάνω σε δυο λόφους στα 720 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας που του δίνουν θέα προς την περιοχή της Ολυμπίας μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος και τα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Το χωριό έχει αρκετά τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση.

Η ονομασία Σαρακίνι έχει δεχθεί διάφορες εκδοχές για την προέλευσή της. Στα τούρκικα θα πει Κοκκινοχώρι. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από την ονομασία Συράκον, άλλοι από τους μετανάστες Σαρακατσαναίους, άλλοι φρονούν ότι είναι στίγμα τοποθεσίας, άλλοι εκτιμούν ότι είναι ανδρικό όνομα και άλλοι ότι προέρχεται από τους Σαρακηνούς κουρσάρους.

Πιθανότατα το  Σαρακίνι χτίστηκε το 1700 με 1750. Οι κάτοικοί του ήταν φυγάδες από τους Τούρκους για διάφορα παραπτώματα. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Ριζοχώρι. Κύρια απασχόληση ήταν πάντοτε η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η όμορφη φύση της περιοχής συνδυάζεται με παραδοσιακά, λιθόκτιστα σπίτια και με γραφικά δρομάκια. Στα γραφεία της κοινότητας εκτίθεται αξιόλογη λαογραφική συλλογή που «ζωντανεύει» τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου του 18ου αιώνα. Γύρω από το χωριό μπορεί κανείς να επισκεφθεί αρκετά εκκλησάκια με κυριότερα αυτά της Αγίας Τριάδος και του Αγιολιά, που είναι χτισμένο στην κορυφή του δεξιού λόφου του χωριού με πολύ ωραία θέα στην ευρύτερη περιοχή. Ένα από τα αξιοθέατα του χωριού είναι και η Βρέστα, η βρύση με τη μεγάλη πέτρινη κορύτα και την καμάρα που βρίσκεται δυτικά του χωριού.

 

Φωτό: https://www.inarcadia.gr/dd/sarakini/index.htm