Μενού Κλείσιμο

Ράφτη Αρκαδίας

Το χωριό Ράφτης (ή του Ράφτη) είναι ένα ορεινό γραφικό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο στην άκρη της πλαγιάς των τελευταίων ορεινών όγκων του Μαινάλου, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Έχει πλούσια θέα προς την Κοιλάδα του Αλφειού  και τα απέναντι βουνά και χωριά της Ηλείας.

Παλαιότερα ήταν μεγάλο κεφαλοχώρι της Ηραίας και αποτελεί πέρασμα και σύνδεση με την Δημητσάνα οπότε είχε αναπτύξει εμπόριο και έπαιζε σπουδαίο ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής.. Ο πληθυσμός του χωριού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους 92 μόνιμους κατοίκους.

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία, ξενώνας της Αδελφότητας Ραφταίων, πισίνα, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά σε ωραία διαμορφωμένο χώρο. Άξια λόγου είναι η συνεισφορά των ομογενών Ραφταίων στο χωριό τους. Οι κάτοικοι ασχολούνται όπως σε όλα τα γύρω χωριά με την κτηνοτροφία και γεωργία. Η περιοχή παράγει εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα που προσφέρονται για αγορά.

Από τα αξιοθέατα σημεία του χωριού, είναι η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στην είσοδο του χωριού, χτισμένη το 1901. Απέναντι από το ναό είναι η προτομή του πρωτοκλέφτη Θανάση Ραφτιώτη. Λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, και απέναντι από τον επαρχιακό δρόμο, διακρίνεται κολλημένο σε απότομο βράχο το Ασκηταριό των Μεγίστων Ταγιαρχών (1697) με το μικρό εκκλησάκι του, ένας τόπος που χρησίμευσε σαν καταφύγιο των ντόπιων κατά τον αγώνα του 1821. Σε κοντινή απόσταση και αρκετά χαμηλότερα σώζονται σφηνωμένες ανάμεσα στα βράχια ενετικές πολεμίστρες που και αυτές υπήρξαν καταφύγιο κατά τις περιόδους των διωγμών στην Τουρκοκρατία. Και οι δύο θέσεις είναι ορατές και προσβάσιμες με μονοπάτια από τον επαρχιακό δρόμο.

 

 

Φωτό: http://rafti.gr/