Μενού Κλείσιμο

Ράχες Αρκαδίας

Οι Ράχες είναι ένα πανέμορφο χωριό των Τρόπαιων του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο σε κορυφή υψώματος με απεριόριστη θέα σε όλο τον ορίζοντα. Μπορεί κανείς να θαυμάσει τον Χελμό, τα Λαγκάδια, την Ηραία και τον Λάλα. Το χωριό αριθμεί 116 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Τριάδα, ενώ στην κορυφή του χωριού, στο κοιμητήριο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στις Ράχες έχει δημιουργηθεί και ένα μικρό λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι τα παλιότερα χρόνια στην καθημερινή τους ζωή.

Κοντά στο χωριό υπάρχει πηγή με θειούχο νερό. Επίσης, μπορεί κανείς να επισκεφθεί ένα μέρος του όμορφου και παρθένου δρυοδάσους της Κάπελης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Οι Ραχιώτες και ο δραστήριος σύλλογος του χωριού διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για να μαθαίνουν οι νέοι και να μην ξεχνούν οι παλιότεροι την ιστορία και τον τρόπο ζωής στο χωριό τους. Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά καιρούς, ξεχωρίζει η αναβίωση του πλυσίματος των ρούχων στις πηγές του χωριού όπως, παρουσιάζεται από τις Ραχιώτισσες όλων των ηλικιών, ντυμένες με παραδοσιακές στολές και κεφαλομάντιλα.

 

 

Φωτό: https://mapio.net/pic/p-97314577/