Μενού Κλείσιμο

Πυργετός Τρικάλων

Ο συνοικισμός Πυργετός βρίσκεται το δυτικό τμήμα της πόλης των Τρικάλων σε απόσταση 2 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Έχει περίπου 1500 κατοίκους. Ο συνοικισμός χαρακτηρίζεται από την αφθονία των νερών, την πλούσια βλάστηση στην ύπαιθρό του και την πολύ καλή αναλογία αστικού πρασίνου εντός του οικισμού. Την περιοχή διαρρέουν τρεις ποταμοί ο Αγιαμονιώτης, ο Κουμέρκης και ο Πηνειός.

Η πρώτη αναφορά για τον οικισμό γίνεται στα 1336, σε χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Τ΄, η δεύτερη στο συνοδικό γράμμα του Νείλου Λαρίσης υπέρ της Μονής των Μεγάλων Πυλών (Νοέμβριος 1381) και η τρίτη στα 1393 σε σιγίλλιο του πατριάρχη Αντωνίου Δ΄ ενώ η πρώτη αναφορά στην τουρκοκρατία γίνεται στη δεύτερη διαθήκη (αφιερωτήριο) του χατζή – Ομέρ βέη (τέλη 15ου αιώνα) με την αναφορά: το σύνολον νέου λουτρού (…) εντός Τρικάλων εν τη συνοικία Πυργηντή (Πυργετό).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ο οικισμός αναφέρεται σε οθωνικά και μοναστηριακά έγραφα, απογραφές, επιστολές, διαθήκες, συμβόλαια, κείμενα περιηγητών, εκκλησιαστικούς κώδικες, καθώς και σε ενθυμήσεις γραμμένες στο περιθώριο των κειμένων των εκκλησιαστικών βιβλίων. Στις πηγές αυτές, μνημονεύεται ως Πυργηντή, Πυργιτός, Πυργητός, Περγιτός, Πυργετός, Περγητό Τρικάλου.

Οι φοβερές θανατηφόρες επιδημίες του 1768, το αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα των ορλωφικών όπου σφαγές, λεηλασίες, εξανδραποδισμοί αποδεκάτισαν τον πληθυσμό, οι καταστροφικές πλημμύρες των ετών 1804, 1805, 1806 καθώς και η επανάσταση του Παπαθύμιου Βλαχάβα το 1808 όπου ενδέχεται από τα αντίποινα των Τούρκων να μην γλύτωσε και ο Πυργετός, ερήμωσαν τον οικισμό. Αποτέλεσμα στην απογραφή των Τούρκων το 1820 βρίσκεται να έχει μόνο 4 οικογένειες. Η ερήμωση επιβεβαιώνεται κι από το ότι δεν γίνεται καμία αναφορά για τον οικισμό στα αρχεία του Αλή πασά, όπου αναφέρονται σχεδόν όλοι οι οικισμοί των Τρικάλων αυτή την περίοδο. Τα έτη 1838, 1841 και 1844 από τις προσφορές του Πυργετού για την κατασκευή και συντήρηση των σχολείων των Τρικάλων που κρίνονται αρκετά ικανοποιητικές συμπεραίνουμε ότι από το δεύτερο τέταρτο του 19ου αιώνα ξεκινά η σταδιακή πληθυσμιακή ανάκαμψη του οικισμού και ο εποικισμός του. Η πληθυσμιακή σύνθεση των κατοίκων, από 1881 μέχρι και τη δεκαετία του ’60, τα 3/4 ήταν καραγκούνηδες και το 1/4 βλάχοι με καταγωγή από τη Σαμαρίνα με μικρές διακυμάνσεις. Σήμερα η περιοχή γνωρίζει έντονη αστικοποίηση και έχουν εγκατασταθεί πολλοί κάτοικοι που προέρχονται από τα ορεινά χωριά της Μεσοχώρας και των Χασίων, από τα χωριά του κάμπου, από αλλά σημεία της πόλης των Τρικάλων, κλπ. Παρά όμως την έντονη αστικοποίηση του, ο Πυργετός ακόμα και σήμερα, προσπαθεί να κρατήσει ένα ιδιαίτερο χρώμα που τον χαρακτηρίζει έναντι του υπολοίπου αστικού ιστού των Τρικάλων.

Ο παλιός ιερός ναός του Αγίου Αθανασίου είναι κτισμένος πριν το 1761, η αγιογράφησή του αποπερατώθηκε το 1864 καλύπτοντας προγενέστερη αγιογράφηση,   διαθέτει σπάνιο κτιστό βαπτιστήριο καθώς και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ευθυμίου. Το παλιό σχολείο δίπλα στην εκκλησία κτίστηκε το 1937. Για να αρχίσει η ανέγερση του νέου σχολείου οι τότε μαθητές του σχολείου είχαν ανεβάσει δυο θεατρικές παραστάσεις για να συγκεντρωθούν έτσι κάποια χρήματα. Αποπερατώθηκε με συνεχείς εράνους των κατοίκων.

Στον Πυργετό έλαβαν χώρα δυο σημαντικά γεγονότα: η δολοφονία του αρματολού του Ασπροποτάμου Στέργιου Στουρνάρη από τους Τούρκους στις 12 Δεκεμβρίου 1830 και στις 18 Απριλίου 1944 έγινε το μπλόκο των Γερμανών.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο Πυργετός προσέφερε βαρύ φόρο αίματος στους πολέμους, τριάντα ένα (31) νεκρούς των οποίων η ιστορία, φωτογραφίες και στοιχεία που τους αφορούν έχουν διασωθεί και καταγραφεί.

Πλούσια και με ιδιαίτερο χρώμα είναι τα λαογραφικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί.

Ο Πυργετός διαθέτει:

Τον Πολιτιστικό σύλλογο Πυργετού «Η Πρόοδος» που ιδρύθηκε το 1977 κι από τότε μέχρι σήμερα έχει ανελλιπή παρουσία στον τόπο κι αδιάκοπη συνέχεια στο χρόνο με συνεπή προσφορά στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του συνοικισμού. Ο σύλλογος πραγματοποιεί πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων και διαθέτει χορευτικά τμήματα, τμήμα γυμναστικής, ιστορικό-λαογραφικό μουσείο και δανειστική βιβλιοθήκη.

Την ενορία που διαθέτει χορωδία γυναικών και παιδική χορωδία, και έχει έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα που ξεκινά από την σίτιση αναξιοπαθούντων συμπολιτών ως τα δωρεάν φροντιστήρια για τα παιδιά ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών.

Τον αθλητικό όμιλο που ιδρύθηκε το 1976 ο οποίος διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα με αξιόλογη παρουσία και πορεία στα δρώμενα του Τρικαλινού ποδοσφαίρου. Σήμερα ο Δικέφαλος Πυργετού αγωνίζεται στην Α΄ Ερασιτεχνική Κατηγορία της Ε.Π.Σ.Τρικάλων ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική Κατηγορία την περίοδο 1983-1984. Επίσης λειτουργεί ακαδημία ποδοσφαίρου.

Πνευματικό κέντρο το οποίο λειτουργεί ως αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων, διαθέτει επίσης θεατρική σκηνή όπου δίνονται θεατρικές παραστάσεις.

Χώρο αναψυχής και περιπάτου (πάρκο).

Αθλητικό κέντρο το οποίο διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις και γυμναστήριο.

Δύο εκκλησίες, την παλιά και την νέα, αφιερωμένες στον Άγιο Αθανάσιο και ένα ξωκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Εφραίμ και στους Αγίους Πάντες.

Διαθέτει σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 16ου δημοτικού σχολείου .

Παλιότερα διέθετε αγροτικό συνεταιρισμό.

Σε χώρους του Πυργετού είναι κτισμένο το 2ο ΕΠΑΛ, το 16ο και το 28ο δημοτικό σχολείο, Νηπιαγωγείο.

Υπάρχει παρουσία στο διαδίκτυο από τον Πολιτιστικό σύλλογο με ιστοσελίδα και facebook και από τον αθλητικό όμιλο με facebook.

 

Φωτό: Πυργετός Τρικάλων. Ο Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου και το πολτιστικό κέντρο