Μενού Κλείσιμο

Πράσινο Αρκαδίας

Το χωριό Πράσινο του Δήμου Γορτυνίας είναι χτισμένο σε βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο 850 μ. , ενώ διαθέτει κάμπο με πολλά ποτάμια. Παλιά λεγόταν Καρνέσι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Εκεί παράγονται και τα ονομαστά μήλα Τριπόλεως (της ποικιλίας ντελίσιους).

Η πλατεία του με την εκκλησιά του Αγίου Κωνσταντίνου είναι το σήμα κατατεθέν του χωριού. Στο κέντρο της υπάρχει ένας τεράστιος πλάτανος, ο οποίος έχει ηλικία άνω των 150 χρόνων και προσφέρει τη δροσιά του στους παραθεριστές το καλοκαίρι. Έχει ένα παραδοσιακό καφενείο, ενώ περιμετρικά της πλατείας υπάρχουν παγκάκια όπου ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει για να απολαύσει το τοπίο.

Η εκκλησιά Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, που είναι και οι πολιούχοι του χωριού, χτίστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1970. Με τον πλούσιο εσωτερικό της διάκοσμο και το μέγεθός της, θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες εκκλησίες της περιοχής.

Η παλαιά βρύση ήταν το σημείο συνάντησης των γυναικών του Πράσινου τα παλιά χρόνια. Εκεί γέμιζαν τα κανάτια τούς νερό, εκεί έπλεναν τα ρούχα τους, εκεί μαζεύονταν και έλεγαν τα νέα του χωριού. Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση και από τις γούρνες της τρέχει ακόμα γάργαρο νερό.

Μέσα από τον κάμπο του Πράσινου περνά ο ποταμός Τράγος που είναι παραπόταμος του Λάδωνα. Πολλοί νέοι κάνουν μπάνιο στα νερά του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα εντυπωσιακό ποτάμι που ακόμα και το καλοκαίρι έχει νερό, δημιουργώντας στο πέρασμά του πολύ όμορφα τοπία. Τον χειμώνα όταν φουσκώνει γίνεται πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο επικίνδυνο.

 

Φωτό: https://www.inarcadia.gr/dd/prasino/prasinoimg/prasino6-750.htm