Μενού Κλείσιμο

Πουρναριά Αρκαδίας

Χωριό χτισμένο σε τόπους κατάφυτους με πουρνάρια, σε υψόμετρο 530 μ., η Πουρναριά βρίσκεται στους πρόποδες του Αφροδισίου Όρους, στα σύνορα σχεδόν των νομών Αρκαδίας – Αχαΐας και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γορτυνίας. Απέχει 52 χλμ. από τη Δημητσάνα και 3 χλμ. από τη γειτονική Δάφνη της Αχαΐας. Από το χωριό περνάει ο ποταμός Λάδωνας, που καταλήγει στο υδροηλεκτρικό φράγμα. Σε απόσταση περίπου 5χλμ. βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

Η ύπαρξη του οικισμού χάνεται στα βάθη της ιστορίας. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, ο πρώτος συνοικισμός ονομαζόταν Όρυγα και βρισκόταν στα όρια της Παλιοποδογοράς. Η Ποδογορά, όπως ήταν η παλιότερη ονομασία του χωριού, κατοικήθηκε από τους Σλάβους πριν το 840 μ.Χ. περίπου. Η λέξη Ποδογορά είναι σύνθετη στα Σλαβικά από το Ποτδ+Γκόρια (ρίζα βουνού) και στα ελληνικά μεταφέρθηκε ως  Ποδογορά.

Το 1204 ήταν ιπποτικό Φέουδο της Βαρωνίας της Άκοβας. Στο τέλος της Φραγκοκρατίας και αρχές της Τουρκοκρατίας, περί το 1450 περίπου, έγινε η μεταφορά του χωριού στη σημερινή του θέση. Πέντε φορές κατά τα χρόνια της επανάστασης 1821-1827 λεηλατήθηκε και τρεις φορές πυρπολήθηκε.

O κεντρικός ναός του χωριού είναι η Αγία Τριάδα με 17μ. μήκος και 9μ. πλάτος. Χτίστηκε το 1874 και το 1957 χτίστηκε το καμπαναριό της. Η Παναγία, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε πριν τα Ορλωφικά.  Υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία μέσα στο χωριό και δίπλα από τη λίμνη.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, κυρίως αιγοπροβάτων.

Στην Πουρναριά γίνεται λαϊκό πανηγύρι της Αγίας Τριάδας και στις 23 Αυγούστου με διάφορες εκδηλώσεις για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών.

 

 

Φωτό: https://www.inarcadia.gr/dd/pournaria/index.htm