Μενού Κλείσιμο

Πλάτανος Κυνουρίας

Ο Πλάτανος είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στις πλαγιές του Πάρνωνα, στη βάση μιας καταπράσινης ρεματιάς σε υψόμετρο 440 μ. Περιβάλλεται από ένα πανέμορφο και παρθένο φυσικό περιβάλλον γεμάτο καστανιές, πεύκα, έλατα και πλατάνια, ενώ δίπλα του κυλά ο ποταμός Βρασιάτης. Το χωριό είναι γραφικότατο και έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 213 κάτοικοι.

Ο Πλάτανος αναφέρεται για πρώτη φορά στο Χρονικό της Αλώσεως του Γεωργίου Σφραντζή το 1435 με την ονομασία Πλαταμώνας. Γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τη διάρκεια της Β΄ Τουρκοκρατίας, τον 18ο και 19ο αιώνα, όπως και άλλα χωριά της περιοχής. Εκείνη την περίοδο χτίστηκαν και αρκετά αρχοντικά πυργόσπιτα. Σημαντική ήταν η προσφορά του Πλάτανου κατά την Επανάσταση του 1821. Το 1826 ο Ιμπραήμ πέρασε από το χωριό, όμως οι κάτοικοι σώθηκαν κρυμμένοι σε μια σπηλιά στον απέναντι λόφο που οι κάτοικοι την λένε ακόμα «τρούπα».

Ο Πλάτανος έχει παραδοσιακά νοικοκυρεμένα σπίτια, στενά πλακόστρωτα και ασπρισμένα δρομάκια, πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά. Στο χωριό υπάρχει ένας παλιός νερόμυλος που εκινείτο από κοντινή πηγή και δίπλα του μια όμορφη πέτρινη βρύση. Πίσω από αυτήν σώζεται η παλιά βρύση. Στην είσοδο του χωριού σχηματίζεται μικρός καταρράκτης από τα νερά που έρχονται από ψηλότερα. Πανέμορφη και επιβλητική είναι η παλιά εκκλησία του χωριού, η Αγία Άννα. Από τα παλιά πυργόσπιτα ξεχωρίζει ο πύργος του Μοίρα, ο οποίος έχει γωνιακή αμυντική κατασκευή (κλουβί).

Με αφετηρία το χωριό μπορούν να γίνουν οδοιπορικές διαδρομές στον Πάρνωνα. Όμορφος προορισμός είναι το φαράγγι «Σπηλάκια», με πυκνή βλάστηση και άφθονο νερό. Το φαράγγι καταλήγει στον ποταμό Βρασιάτη και προσφέρεται για οδοιπορία και περιπλάνηση. Στα τοιχώματα του φαραγγιού βρίσκεται η ενδιαφέρουσα σπηλιά του Σωτήρα. Άλλες πεζοπορικές διαδρομές είναι προς τους καταρράκτες της Λεπίδας, στη γέφυρα που οδηγεί στον παλαιό δρόμο για το Άστρος που ονομάζεται Σκάλα και χρησιμοποιούνταν πριν γίνει το οδικό δίκτυο, καθώς και στο παλιό μονοπάτι Πλάτανος-Σίταινα.

Κάθε χρόνο, στη γέμιση του φεγγαριού του Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό τα Πανσελήνια ή αλλιώς οι γιορτές των Φεγγαριών, των Νερών και των Ερώτων με πλούσιες εκδηλώσεις οι οποίες προσελκύουν αρκετό κόσμο από την περιοχή.  Άλλες γιορτές που διοργανώνονται είναι του κάστανου τον Οκτώβριο και των κερασιών τον Μάιο.

 

Φωτό: https://www.platanoskynourias.gr/ (Πατριωτικός Σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας)