Μενού Κλείσιμο

Περδικόβρυση Αρκαδίας

Η Περδικόβρυση είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του νομού Αρκαδίας. Βρίσκεται απέναντι από τη Μονή Προδρόμου και πάνω από τη δυτική όχθη του ποταμού Τάνου. Αποτελεί ένα από τα επτά πρωτογενή Καστριτοχώρια και κατά την απογραφή του 2011 είχε 102 κατοίκους.

Παλαιότερα το χωριό ονομαζόταν Τσερβάσι, από τη σλαβική λέξη cerova (τσεροβά) που σημαίνει βελανιδότοπος. Η σημερινή του ονομασία οφείλεται σε μία πηγή της περιοχής όπου, σύμφωνα με την παράδοση, πίνουν νερό οι πέρδικες.

Το χωριό ήταν χτισμένο πολύ πριν από την Επανάσταση του 1821 και κατά την απογραφή του 1828 αναγράφεται ως 5ος μαχαλάς της κωμόπολης Καστρίου με το όνομα Τζορβάση. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται για το χωριό: «Η κώμη Τζορβάση περιέχει οικογενείας 20, ναόν έναν μικρόν και ευτελή, ιερέα ουδένα. Επιστατεί δε και ιερουργεί εν αυτώ εις ιερομόναχος εκ του σύνεγγυς μοναστηρίου του Προδρόμου».

Η Περδικόβρυση είναι σήμερα ένας γραφικός οικισμός με σπίτια παραδοσιακά, χτισμένα με πέτρα και κεραμίδια και σχεδόν όλα καλοσυντηρημένα και περιποιημένα. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι πηγές και τα τρεχούμενα νερά που κάνουν το τοπίο ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη πάνω σε έναν βράχο, πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τάνου. Θεωρείται ότι ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα, αλλά από μεταγενέστερη επιγραφή στην είσοδο του μοναστηριού, η ιστορική της παρουσία ξεκινά το 1126. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν χτιζόταν το μοναστήρι, ένας μάστορας γκρεμίστηκε μαζί με ένα πελεκημένο λιθάρι. Όταν οι υπόλοιποι κατέβηκαν για να τον μαζέψουν, τον είδαν να ανεβαίνει το μονοπάτι με το λιθάρι στον ώμο. Κατά την Επανάσταση του 1821, το μοναστήρι, λόγω της απρόσιτης θέσης του, χρησίμευσε ως ορμητήριο εναντίον των Τούρκων, ως στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά και ως καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού. Τον Μάιο του 1821 οι μοναχοί συμμετείχαν ενεργά στις μάχες των  Δολιανών και των Βερβένων. Το 1826, ο Ιμπραήμ Πασάς πολιόρκησε 2 φορές την μονή, χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα η μονή είναι πλήρως ανακαινισμένη.

 

 

Φωτό: https://mapio.net/pic/p-25314043/