Μενού Κλείσιμο

Παράλιο Άστρος

Το Παράλιο Άστρος Κυνουρίας είναι χτισμένο στην περιοχή μικρής χερσονήσου αστεροειδούς σχήματος, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «νησί». Στο σχήμα αυτό οφείλεται και η ονομασία του. Είναι το σημαντικότερο θερινό θέρετρο της Αρκαδίας, με μεγάλη και ωραία παραλία που απλώνεται μπροστά του. Υπάγεται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 1.043 κατοίκους.

Στη νότια κορυφή του λόφου (Nησί) που δεσπόζει του λιμανιού, υπάρχει κάστρο από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Το έχτισε το 1256 μ.Χ. ο ηγεμόνας του Πριγκιπάτου της Αχαΐας Γουλιέλμος Βιλεαρδουίνος και διέμενε σ’ αυτό ο Ενετός Διοικητής. Το κάστρο ονομαζόταν Castello della Estella δηλαδή Κάστρο του Αστεριού, λόγω της αστεροειδούς χερσονήσου στην οποία είχε χτιστεί. Στα μεταγενέστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας το κάστρο διαμορφώθηκε σε ισχυρό αμυντικό συγκρότημα. Τον 18ο αιώνα, τρεις αδελφοί, οι αδελφοί Ζαφειρόπουλοι, εύποροι έμποροι στο εξωτερικό, επέστρεψαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να αγωνιστούν κατά των Τούρκων και οικοδόμησαν στο χώρο του κάστρου τρεις κατοικίες, διαμορφώνοντας παράλληλα το εσωτερικό του. Οι κατοικίες αυτές είναι χαρακτηριστικά δείγματα της προεπαναστατικής αρχιτεκτονικής της περιοχής και σώζονται μέχρι σήμερα, οι δύο πρώτες σε ημιερειπωμένη και η τρίτη σε ερειπωμένη κατάσταση. Το κάστρο έχει τετράπλευρη κάτοψη και διατηρεί μεγάλο τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου και έναν από τους οχυρούς του πύργους. Σώζονται επίσης δύο εξωτερικές πύλες του.

Η περιοχή του «νησιού» αποτελεί το γραφικότερο κομμάτι του Παραλίου Άστρους με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του. Στην άκρη της προκυμαίας, κάτω από το κάστρο, υπάρχει όμορφο θερινό θεατράκι που φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων και παραστάσεων κάθε καλοκαίρι. Στην ίδια περιοχή υπάρχει ένας πετρόχτιστος φάρος που ανήκει στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1893 αλλά σήμερα είναι ανενεργός. Κάτω από τον φάρο βρίσκεται η Σπηλιά της Μπουμπουλίνας, όπου λέγεται ότι την χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά πολεμοφοδίων και τροφίμων στους πολεμιστές που έμεναν μέσα στο Κάστρο, με τη βοήθεια μιας υπόγειας σήραγγας.

Το γραφικό λιμάνι φιλοξενεί το καλοκαίρι πλήθος αλιευτικών, ιστιοφόρων και σκαφών αναψυχής. Χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι το άγαλμα «Γοργόνα η Σθενώ», έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.  Η κεντρική πλατεία που βρίσκεται κάτω από το κάστρο, δίπλα στο λιμάνι, είναι κατάφυτη και περιστοιχίζεται από πλήθος κέντρων αναψυχής. Στο κέντρο της υπάρχει η προτομή του φιλικού και ήρωα του αγώνα του 1821 Ι. Ζαφειρόπουλου.

Το Παράλιο Άστρος διαθέτει μεγάλο αριθμό τουριστικών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής και καταστημάτων προς εξυπηρέτηση και τέρψη των παραθεριστών που καταφθάνουν κάθε καλοκαίρι για να απολαύσουν τις πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του.

 

Φωτό: https://www.e-astros.gr/paralio_astros/