Μενού Κλείσιμο

Παλαιοχώριον Γορτυνίας

Το Παλαιoχώρι βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νότια της Δημητσάvας, στην ανατολική όχθη του Λούσιου, σε υψόμετρο 740 μ., και περικλείεται ανατολικά από το όρος Κλινίτσα και δυτικά από το όρος Μελιάγκουρο.

Το χωριό έχει σήμερα 22 κατοίκους. Από τα ιστορικά στοιχεία γνωρίζουμε ότι το 1700 είχε 71 κατοίκους. Πριν το 1770, σύμφωνα με τον κώδικα της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων που φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, είχε γύρω στους 560. Κατά τη διάρκεια της ατυχούς επανάστασης των Ορλώφ το 1770, το χωριό ξεσηκώθηκε, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς από τους Τουρκαλβανούς. Μετά την Επανάσταση του 1821, το Παλαιοχώρι, συρρικνωμένο  πλέον επανιδρύθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Το 1829 είχε 15 οικογένειες.

Η περιοχή είναι γεμάτη οπωροφόρα δέντρα και λαχανικά χάρη στα πολλά νερά από τις πηγές του Αϊ-Γιάννη που βρίσκονται ακριβώς πάνω από το χωριό. Τα παλιότερα χρόνια, το Παλαιοχώρι χαρακτηριζόταν ως το «περιβόλι της Γορτυνίας» καθώς η εύφορη κοιλάδα του τροφοδοτούσε ολόκληρη την περιοχή.  Ανάμεσα στα γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνταν στο χωριό, παρήγαγαν σε μεγάλες ποσότητες πράσα και σέλινο και γι’ αυτό λέγεται ότι είχαν προσάψει στους κατοίκους του το προσωνύμιο «πρασάδες».

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων αναστηλώθηκε το 1823, ενώ βορειοδυτικά του χωριού, εκεί που βρίσκεται ο ιστορικός πλάτανος, αναστηλώθηκε το 1995 ο Ναός των Αγίων Αναργύρων, σε ανάμνηση της καταστροφής του χωριού στα Ορλωφικά.  Κατά την παράδοση,  κάτω από αυτόν τον πλάτανο γίνονταν οι συναντήσεις των Κολοκοτρωναίων με τους προεστούς του χωριού και λαμβάνονταν οι αποφάσεις τους για τον ξεσηκωμό του γένους. Πιο κάτω από τον πλάτανο βρίσκεται η μικρή πηγή που ύδρευε το χωριό μέχρι το 1972. Πριν τα Ορλωφικά, το χωριό ήταν χτισμένο γύρω από αυτή την πηγή και φυσικά γύρω από τον ιστορικό πλάτανο.

Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογο Παλαιοχωριτών «Οι Άγιοι Απόστολοι» διοργανώνει τη «Γιορτή του Τσίπουρου» στην οποία παρουσιάζεται η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και παράλληλα προσφέρει ψυχαγωγία στους ντόπιους και στους επισκέπτες.