Μενού Κλείσιμο

Ωριά Αρκαδίας

H Ωριά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, χτισμένο σε υψόμετρο 740 μ. Είναι ένα από τα Καστριτοχώρια, αποτελώντας έναν από τους επτά πρωτογενείς συνοικισμούς του Κάστρου. Διατρέχεται από το ρέμα του Σαϊτά, παραπόταμο του ποταμού Τάνου.

Στο χωριό ξεχωρίζει το παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο και η όμορφη πλατεία. Κάθε χρόνο διοργανώνεται από τον Σύλλογο Απανταχού Ωριατών το Ωριάτικο Αντάμωμα που είναι μια ευκαιρία να βρεθούν όλοι μαζί οι συγχωριανοί που μένουν μακριά από το χωριό. Στο πλαίσιο του Ανταμώματος πραγματοποιούνται διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Φράγκικο κάστρο της Ωριάς από το οποίο σώζονται ένα μέρος των τειχών, των πυλών και ενός πύργου. Το κάστρο βρίσκεται σε ύψωμα λίγο έξω από τον Άγιο Ιωάννη, από την κορυφή του οποίου ο επισκέπτης έχει καταπληκτική θέα προς ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Πελοποννήσου. Σήμερα, το ορεινό αυτό κάστρο θεωρείται ότι είναι το οχυρό που αναφέρεται στο Αραγωνικό Χρονικό του Μορέως ως Estella (μετάφραση της ελληνικής λέξης Άστρος) και έχει μείνει γνωστό με το δημώδες όνομα «Κάστρο της Ωριάς» από τον θρύλο που κάνει λόγο για την εξαπάτηση της όμορφης κόρης του καστελλάνου (της «Ωριάς») την περίοδο της εκπόρθησης του κάστρου από τους Τούρκους μισθοφόρους των Βυζαντινών, μετά από μακροχρόνια πολιορκία. Η κόρη έπεσε θύμα ενός τεχνάσματος μεταμφίεσης (σε έγκυο γυναίκα ή καλόγερο) ενός πολιορκητή, που εισήλθε στα ενδότερα και άνοιξε την πύλη στους υπόλοιπους.  Υπολογίζεται ότι πρέπει να κατασκευάστηκε το αργότερο τον 14ο αιώνα και το πιθανότερο τον 13ο αιώνα. Το κάστρο της ανήκε στον μεσαιωνικό δρόγγο (περιοχή σε ορεινή και δύσβατη τοποθεσία) του Δραγαλέβου (Δραγαλεβός, Γαρδαλεβός, Δραγάλιγος και Δραγαλιβός), ο οποίος καταλάμβανε την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Άστρος και αποτελούσε το βορειότερο τμήμα της σημερινής Κυνουρίας. Το 1463, η περιοχή πέρασε στα χέρια των Ενετών, ενώ το 1467 καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Από την εποχή αυτή το κάστρο φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε, καθώς έπαψε να κατέχει στρατιωτική σημασία για τους Οθωμανούς μετά και την κατάληψή του.

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Orgia (Ωρια 2006 by dalak)