Μενού Κλείσιμο

Όχθια Αρκαδίας

Τα Όχθια είναι ένα από τα γραφικότερα χωριά της Γορτυνίας, χτισμένο αμφιθεατρικά, στη βορειοδυτική Ηραία, στους πρόποδες της οροσειράς «Κάπελη». Από την κεντρική πλατεία του χωριού που βρίσκεται στη θέση «σπηλιά» και θεωρείται το «μπαλκόνι της Ηραίας», μπορεί κανείς να διακρίνει πανοραμικά 60 περίπου χωριά. Εκεί γίνονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού.

Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν Καρακασάνι ή Καραχασάνι. Σχετικά με την προέλευση αυτής της λέξης υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή υποστηρίζει ότι ήταν Τουρκοαλβανικό τοπωνύμιο και δημιούργημα της εποχής μεταξύ 1400 και 1715. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το Καρακασάνι προέρχεται από το όνομα του Τούρκου Αγά. Η άποψη αυτή ενισχύεται και από την ετοιμολογία της λέξης (Καρά = μαύρος, Χασάν = Τούρκικο όνομα).

Η έναρξη της καταγεγραμμένης ιστορίας του χωριού τοποθετείται γύρω στο έτος 1440, όταν στους χρόνους του Εμμανουήλ Κομνηνού ήλθαν και εγκαταστάθηκαν «σε κάθε έξοχη τοποθεσία, σε κάθε γραφική και υγιεινή γωνιά της Λιοδωρίσιας γης οι Αλβανοί», σύμφωνα με τα Απομνημονεύματα του Πλαπούτα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, όπως το Παλιόκαστρο (χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος όπου εικάζεται ότι υπήρχε Φράγκικο κάστρο), διάφορα τοπωνύμια, και μικροευρήματα (π.χ. πήλινες στάμνες, πιθάρια, κανάτια), ότι υπήρχαν κάτοικοι από την εποχή των Ενετών και Φράγκων.

Μοναδική, ίσως, ιστορική πηγή για την ύπαρξη του χωριού Όχθια (Καραχασάνι) είναι η χορογραφική περιγραφή του Ιταλού περιηγητή PACIFICO για την Πελοπόννησο στο βιβλίο του με τίτλο «DESCRIZZIONE COROGRAFICA DEL PELOPONNESO», έτος 1700, όπου ανάμεσα στις κώμες και τα χωριά της Γορτυνίας αναφέρεται και το χωριό «CARAUAFANI», δηλ. Καραχασάνι που ήταν η παλιά του ονομασία.

Το χωριό έχει τέσσερις εκκλησίες. Η πρώτη είναι ο πετρόκτιστος ναός του, πολιούχου του χωριού, Αγίου Γεωργίου,  ο οποίος χρονολογείται από το 1853. Επίσης υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή του Αϊ-Λια, όπου είναι και το νεκροταφείο του χωριού∙ χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1800. Εκεί, κάθε χρόνο, γίνεται πανηγύρι από τον Σύλλογο Οχθιτών Αθήνας. Στη γραφική περιοχή του Κεφαλόβρυσου, πλησίον του χωριού Αγιονέρι, υπάρχει η εκκλησία Των Αγίων Αποστόλων, όπου κάθε χρόνο κάτω από τα βαθύσκια πλατάνια της ομώνυμης πηγής γίνεται από το 1969 πανηγύρι από τον Σύλλογο Οχθιτών Τρίπολης. Τέλος, στην περιοχή του «Κιόσι» είναι χτισμένη η εκκλησία της Παναγίας, που χρονολογείται από το 1976.

 

 

Φωτό: https://www.e-gortynia.gr/istorikianaforagiaoxthia27/