Μενού Κλείσιμο

Νεοχώρι Αρκαδίας

Το Νεοχώρι  είναι χωριό του Δήμου Γορτυνίας στους πρόποδες του λόφου Πλάκα και στις παρυφές του ποταμού Ερύμανθου με υψόμετρο 300 μέτρων. Έχει 161 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Το Νεοχώρι αναφέρεται στις βενετικές πηγές με δύο τύπους: Με το όνομα Σιμωταίοι και με το όνομα Σιμωταίοι Νιοχώρι. Στην απογραφή του Pouqoueville το 1815 αναφέρεται με το όνομα Σιμωταίοι αλλά στην απογραφή του 1829 αναφέρεται με την απλοποιημένη μορφή Νεοχώρι. Έτσι το Νεοχώρι θεωρείται ένα από τα παλιά χωριά του τέως δήμου Θελπούσης, αφού το 1698 κατοικούνταν από 10 οικογένειες (55 κατοίκους), ενώ το Ντελαλή (Τρανή Λάκκα) από 3 οικογένειες.

Είναι ένα όμορφο χωριό με μονοπάτια πλάι στον ποταμό Ερύμανθο. Το χωριό έχει δημοτικό σχολείο. Μητρόπολη του χωριού είναι ο Ι.Ν. Αγίας Τριάδος.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την χοιροτροφία, την αμπελουργία και την ελαιοκομία.

Στον οικισμό Μπερτσιά, κοντά στο Νεοχώρι, υπάρχουν τμήματα παλαιού ναού από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ στην αρχαία εποχή υπήρχε και ένας ναός αφιερωμένος στον Θεό Ασκληπιό και το μνήμα της Τρυγόνος. Όλη η περιοχή περιβάλλεται από καταπράσινους κάμπους, τρεχούμενα νερά,  ποταμάκια και μικρούς καταρράκτες.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Neochori/NEOCHORIO_GORTYNIAS_ARKADIAS/38009771