Μενού Κλείσιμο

Νέα Δάφνη Γορτυνίας

Η Νέα Δάφνη Γορτυνίας είναι μικρός οικισμός του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένος στην κοιλάδα που ρέει ο Λάδωνας ποταμός και εκτείνεται εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Τριπόλεως – Πύργου. Πάνω στο βουνό, στην κορυφή της λοφοσειράς Τζούκιζα, απέναντι από την Νέα Δάφνη βρισκόταν η παλιά Δάφνη, ένα χωριό που παλιά πλημμύριζε από κόσμο, αλλά σήμερα δεν υπάρχει πια.

Οι κάτοικοι της παλαιάς Δάφνης μετά από έναν σεισμό αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και αποφάσισαν να κατέβουν σε πιο χαμηλό υψόμετρο και δίπλα στον ποταμό Λάδωνα, ώστε να υπάρχει και καλύτερη σοδειά στις τοπικές καλλιέργειες. Άλλος ένας λόγος για την απόφαση μετεγκατάστασης ήταν η έλλειψη συγκοινωνίας και νερού. Η μετεγκατάσταση ξεκίνησε από το 1956 και σε διάστημα μιας περίπου δεκαετίας όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της παλαιάς Δάφνης μετεστεγάστηκαν στη Νέα Δάφνη, σε καινούργια σπίτια, με συνέπεια την ολοκληρωτική σχεδόν εξαφάνιση του παλαιού συνοικισμού. Σιγά σιγά με τα χρονιά η Νέα Δάφνη έγινε πολύ όμορφο χωριό.

Πριν δημιουργηθεί ο νέος οικισμός, εκεί υπήρχαν περίπου δέκα οικίες που είχαν χτίσει μαστόροι από του Σέρβου με ποταμόπετρες που είχε μεταφέρει ο Λάδωνας. Ήταν μικρές διώροφες κατοικίες με ισόγειο (κατώι για τα ζώα), χαγιάτι που στήριζαν ξύλινες δίμετρες κολόνες και δοκάρια και ανώγειο δυο δωματίων. Οι άλλες οικίες ήταν χαμόγειες (χαμοκέλες) και ήσαν διάσπαρτες σε μεγάλη απόσταση η μια από την άλλη και μερικές σε μεγάλη απόσταση και από τον αμαξιτό δρόμο.

Κύρια ασχολία των κατοίκων της Νέας Δάφνης είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

Η εκκλησία του χωριού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλαμπους και η εκκλησιά της παλιάς Δάφνης είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το γνωστό μοναστήρι της Τίμιας Ζώνης. Το τοπίο που περιβάλλει το χωριό είναι καταπράσινο με πεύκα, κυπαρίσσια, αυτοφυή φυτά και καλλιέργειες ελαιόδεντρων, ενώ κυριαρχούν τα τρεχούμενα νερά και οι παραδοσιακές βρύσες. Λίγο πιο έξω από το χωριό βρίσκεται η γέφυρα «Κοκλαμά» του ποταμού Λάδωνα που συνδέει την δυτική περιοχή της Ηραίας με την υπόλοιπη Γορτυνία.