Μενού Κλείσιμο

Μυγδαλιά Αρκαδίας

H Μυγδαλιά είναι ορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Μαινάλου σε υψόμετρο 820 μ. Παλιότερα το χωριό αναφερόταν ως Γλανιτσιά ή Σταυροκλήσι.

Ιστορική αναφορά στον οικισμό γίνεται στο βιβλίο του Bunchon για το πριγκιπάτο του Μορέως, όπου αναφέρεται πως όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο τον 13ο αιώνα, βρισκόταν εκεί το «Ομαζερί του Βαλτεσινίκου», δηλαδή το φέουδο, και το «Καζάλ της Γλανιτσιάς». Σύμφωνα με την απογραφή Grimani του 1700, η Γλανιτσιά είχε 22 οικογένειες με 77 κατοίκους.

Προπολεμικά είχε μια ακμάζουσα κοινωνία με περίπου 900 κατοίκους. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 144 κατοίκους. Κύρια ενασχόληση είναι η γεωργία και η  κτηνοτροφία.

Ιδιαίτερα αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1895, η πηγή Λιάσκοβα, η βρύση Παλιά Λιάσκοβα με την πέτρινη κορύτα, τα Κυκλώπεια Τείχη και ο ναός της Αρτέμιδος στον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, είχε αφιερωθεί η νύμφη Δάφνη, κόρη του Λάδωνα. Επίσης, στον οικισμό του Παλαιόπυργου, στα βόρεια της Μυγδαλιάς, έχουν βρεθεί υπολείμματα μεσαιωνικού πύργου. Σε σχετικά κοντινή απόσταση από το χωριό, βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Λάδωνα που δημιουργήθηκε έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Λάδωνα.

Από τη Μυγδαλιά κατάγονταν σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων, ιδεολόγοι και αγωνιστές. Έπαιξε  σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και στην Εθνική Αντίσταση τα χρόνια της Κατοχής, με πολλούς ηρωικά μαχόμενους και πεσόντες.

 

Φωτό: http://mygdalia.blogspot.com/