Μενού Κλείσιμο

Μουριά Γορτυνίας

Η Μουριά είναι ένα όμορφο παραλίμνιο χωριό, χτισμένο πάνω από τη βόρεια όχθη της τεχνητής  λίμνης του Λάδωνα. Ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 453 μ.

Παλιότερα, το χωριό ονομαζόταν Συμουριά. Αποτελεί την υδάτινη έκπληξη της περιοχής της Γορτυνίας και αξίζει μία επίσκεψη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η λίμνη προσφέρεται για κωπηλασίαιστιοσανίδαψάρεμακολύμπι και βαρκάδα, ενώ η περιοχή γύρω από το χωριό προσφέρεται για πεζοπορία. Πέντε χιλιόμετρα από το χωριό σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού Λάδωνα υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία, κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Το ποτάμι και η λίμνη είναι γεμάτα από ψάρια διαφόρων ειδών. Ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της λίμνης του Λάδωνα, που κατασκευάστηκε σε μια χαράδρα του Αφροδίσιου βουνού. Συγκεντρώνει 50.000.000 κυβικά μέτρα νερό, που διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου με σήραγγα. Ο σταθμός παράγει μέση ολική ετήσια ηλεκτρική ενέργεια 350.000.000kwh.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν πέφτει η στάθμη της λίμνης εμφανίζεται της Κυράς το Γεφύρι. Η πετρόχτιστη γέφυρα είναι του 13ου αι., όταν στην περιοχή υπήρχαν Φράγκοι ηγεμόνες και συνέδεε το βόρειο και το νότιο τιμάριο της Κερπινής, της Βαρονίας της Άκοβας. Το γεφύρι έχει το όνομα της Κυράς της Άκοβας, Μαργαρίτας, κόρης του ιδρυτή της Βαρονίας, Γοδεφρείγου Βιλλαρδουίνου. Το πεντάτοξο γεφύρι έχει μήκος 54μ. και πλάτος περίπου 2μ. Για την περίοδο του χρόνου που η γέφυρα σκεπάζεται από τα νερά της λίμνης, είχε δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ ένα πλωτό πορθμείο που εξασφάλιζε το πέρασμα ανθρώπων, ζώων και οχημάτων. Σήμερα ανάμεσα στην παλιά γέφυρα και στο πορθμείο υπάρχει μια σύγχρονη, μεγάλη γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει το όμορφο κτίριο του πετρόκτιστου σχολείου. Πολύ όμορφη είναι και η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1856.

 

 

Φωτό: https://mouriagortunias-limniladwna.webnode.gr