Μενού Κλείσιμο

Μοναστηράκι Αρκαδίας

Το Μοναστηράκι είναι χτισμένο στο δυτικό μέρος του βόρειου τμήματος της Αρκαδίας, σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Γορτυνίας. Χαμηλότερα από τον οικισμό, στα δυτικά του, ρέει το ρέμα Βολιμοίρη και στα ανατολικά ρέει το ρέμα Άρση (ή Πατσουριά), τα οποία έξω από το χωριό συμβάλουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής το 2011, ο πληθυσμός του ανέρχεται στα 103 άτομα. Η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Στο χωριό ήταν χτισμένος ο πύργος του Αλή Φαρμάκη, όπου σήμερα διασώζονται μόνο ερείπια των τειχών του. Ο πύργος χτίστηκε κατά τα έτη 1806-1807 από τους αδελφούς Πουρνάρα, για λογαριασμό του περιβόητου Αλή Φαρμάκη, αδερφοποιτού με τον Θ. Κολοκοτρώνη. Στο Μοναστηράκι, ξεχωρίζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και του καμπαναριού της που χτίστηκαν από μέλη της οικογένειας Πουρνάρα, των περίφημων τεχνιτών της πέτρας που κατάγονταν από το Μοναστηράκι. Η εκκλησία χτίστηκε στα χρόνια 1855-1857 και το αξιοσημείωτο με το επιβλητικό καμπαναριό της είναι ότι δεν βρίσκεται δίπλα στον ναό, αλλά απέναντι, δίπλα στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου. Στο χωριό έχει τοποθετηθεί προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στην περιοχή υπάρχουν τα παραδοσιακά πετρόχτιστα γεφύρια Κρεμμυδούς, Τρανής Βρύσης και Βρυσούλας. Το μονότοξο γεφύρι της Κρεμμυδούς, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από το  Μοναστηράκι  αποτελούσε συχνό πέρασμα του Κολοκοτρώνη για τον Άγιο Νικόλαο. Πήρε το όνομά του από το κρεμμύδι που ευδοκιμούσε στην περιοχή. Το γεφύρι της Τρανής Βρύσης είναι επίσης μονότοξο και το συναντάμε σε απόσταση ενός χιλιόμετρου από το Μοναστηράκι, πηγαίνοντας προς Βιδιάκι. Δίπλα του υπάρχει πέτρινη βρύση. Το μονότοξο γεφύρι της Βρυσούλας βρίσκεται στην είσοδο από το χωριό Βούτση.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Monastiraki/MONASTIRAKI_GORTINIAS_/12758215 (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ)