Μενού Κλείσιμο

Μελισσόπετρα Αρκαδίας

Η Μελισσόπετρα είναι χτισμένη στην πλαγιά του όρους Εχτίχοβα, σε υψόμετρο  800 μ., 12 χιλιόμετρα δυτικά της Δημητσάνας. Από το χωριό μπορεί κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα που φτάνει μέχρι το Ιόνιο.

Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Τρεστενά, Σλαβικής προέλευσης, και μετονομάστηκε σε Μελισσόπετρα το 1927. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία  για τη Μελισσόπετρα προέρχεται από τον κώδικα της Μονής Αιμυαλών, τον Μάρτιο του 1661, όπου ο ιερομόναχος Θεοδόσιος από την Τρεστενά, έγραψε στην αγία πρόθεση της Μονής Αιμυαλών τον πατέρα του Δαμασκηνό, τη μητέρα του Βασιλική και τον εαυτό του, για την ψυχική τους σωτηρία. Με βάση την αδιάσειστη αυτή ιστορική μαρτυρία, υπολογίζεται ότι η αρχική κατοίκηση και συνεπώς το ιδρυτικό έτος της Μελισσόπετρας, θα πρέπει να τοποθετηθεί, αν όχι νωρίτερα, τουλάχιστον μεταξύ 15ου και 16ου αιώνα. Μέσα από τις ιστορικές πηγές είναι γνωστό ότι το έτος 1661, στην ακμάζουσα τότε γειτονική μονή Φιλοσόφου (παλαιά μονή – Κρυφό Σχολειό), ηγούμενος της μονής ήταν ο Τρεστενίτης Μακάριος, ενώ το έτος 1664, ηγούμενος της ίδιας μονής ανέλαβε ο επίσης Τρεστενίτης Θεοδόσιος. Από το έτος αυτό και ύστερα, τόσο στη Μονή Αιμυαλών, όσο και στη Μονή Φιλοσόφου, αρκετοί Τρεστενίτες έχουν γραφεί κατά καιρούς μέσα στους κώδικες αλλά και σε διάφορα δικαιοπρακτικά έγγραφα των μονών, άλλοτε ως μάρτυρες σε αγοραπωλησίες γης και άλλοτε ως αφιερωτές διαφόρων ειδών και αντικειμένων. Ειδικά για τη μονή Φιλοσόφου, αυτή θα πρέπει να ήταν η αγαπημένη μονή πολλών Τρεστενιτών, αφού η στήριξή τους προς αυτή, υπήρξε αμείωτη μέχρι τους τελευταίους χρόνους της και την οριστική διάλυσή της που έγινε το 1834. Κατά τη δημιουργία της νέας Μονής Φιλοσόφου, αμέσως μετά την κατασκευή του Καθολικού που έγινε το 1691, ο Τρεστενίτης Γεώργιος Προκόπης, χρηματοδότησε την κατασκευή των φορητών δεσποτικών εικόνων του τέμπλου του Καθολικού, που φιλοτέχνησε ο Κρητικός ζωγράφος Βίκτωρ.

Στο κέντρο του χωριού, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα και στο πλάι του, είναι χτισμένη ή παραδοσιακή τοξωτή κρήνη με τις σκαλιστές γούρνες της, από την οποία παλαιότερα υδρευόταν το χωριό. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επίσης το εγκαταλελειμμένο αρχοντικό του Δουληγέρη, δείγμα αρχιτεκτονικής καλαισθησίας, και ακριβώς δίπλα του, τα ερείπια του σπιτιού του Δημήτρη Μητρόπουλου, του περίφημου μαέστρου και συνθέτη, πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί ειδική αναμνηστική πλάκα. Στον κεντρικό δρόμο της Μελισσόπετρας διασώζεται το σπίτι του Ευσέβιου Ματθόπουλου, Αρχιμανδρίτη και ιδρυτή της Αδελφότητος Θεολόγων «Η Ζωή». Στο κάτω μέρος του χωριού, βρίσκεται ο ναός του Αϊ-Γιάννη, κτίσμα του 17ου αιώνα, που ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυρεπίστεγου ναού.