Μενού Κλείσιμο

Λυσσαρέα Αρκαδίας

Η Λυσσαρέα είναι ένα όμορφο Γορτυνιακό χωριό στην ορεινή Ηραία χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες δύο κατάφυτων λόφων, του Σκουλαρά και του Αη-Λιά, με δρύες, πουρνάρια και σφεντάμια. Βρίσκεται σε υψόμετρο 660 μ. στις όχθες του χειμάρρου Γκούρα λίγο πριν την συμβολή του με το χείμαρρο Τουθόα.

Πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα στην Λυσσαρέα και στα γύρω χωριά οι οικίες ήταν φτωχικές, μικρές και πρόχειρα κτισμένες. Τα πετρόκτιστα σπίτια του χωριού δεν είναι παλαιότερα του 1810, διώροφα στο σύνολό τους, κτισμένα με τον παραδοσιακό Γορτυνιακό ρυθμό. Στην είσοδο των σπιτιών, το πελεκητό μονόπετρο «υπέρθυρο» φέρει χαραγμένο σταυρό και χρονολογία.

Η Λυσσαρέα ήταν παλιότερα κεφαλοχώρι της άνω Ηραίας που κατοικούταν από πολλές οικογένειες και είχε ανεπτυγμένη κτηνοτροφία και εμπόριο. Σήμερα έχει 68 μόνιμους κατοίκους. Την άνοιξη και το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει με την άφιξη αρκετών πρώην κατοίκων που κατοικούν στην Αθήνα. Υπάρχει  Σύλλογος, που με το ενδιαφέρον του για τον τόπο, δίνει ζωντάνια όλο τον χρόνο.

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο Νικόλαο, ενώ στο Δυτικό λόφο  στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το χωριό είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.