Μενού Κλείσιμο

Λιβαδάκι Αρκαδίας

Το Λιβαδάκι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων, στην κοιλάδα του Λάδωνα, στον δρόμο Τρίπολης – Πύργου. Υπάγεται στον Δήμο Γορτυνίας και βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη γέφυρα του Ερυμάνθου.

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Τσιάρεσι και προέρχεται από τη ρίζα τσ’ρν’ που σημαίνει μαύρο στη σλάβικη γλώσσα.

Το Λιβαδάκι δημιουργήθηκε στο διάστημα από τα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Κατά την πρώτη απογραφή του 1829 το χωριό είχε 110 με 120 κατοίκους, ενώ κατά την πιο πρόσφατη απογραφή, που έγινε το 2011, οι κάτοικοι ήταν 68.

Το Λιβαδάκι είναι το πρώτο χωριό που συναντάει κανείς μετά την γέφυρα του Λάδωνα, ερχόμενος από την Ηραία. Από εκείνο το σημείο έχει, μάλιστα, όμορφη θέα προς τα χωριά της Κάτω Ηραίας.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει η εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Το Λιβαδάκι χωρίζεται στο Πάνω και το Κάτω Χωριό, όπου βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια, καθώς και η αγορά, το δημοτικό σχολείο και το δημοτικό κατάστημα. Στην ανατολική άκρη του Πάνω Χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το νεκροταφείο.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές ελιές, λόγω του ήπιου κλίματος, του ποταμού Λάδωνα που βρίσκεται κοντά και της γεωλογικής σύστασης του εδάφους.

 

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Arkadia/Village/Livadaki/LIVADAKI/18472677