Μενού Κλείσιμο

Λιοδώρα Αρκαδίας

Η Λιοδώρα είναι χτισμένη στην δυτική Ηραία κοντά στις όχθες του ποταμού Λάδωνα σε καταπράσινη και εύφορη τοποθεσία, στα 160 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Τσούκα. Ανήκει στον Δήμο Γορτυνίας και βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τα Λουτρά Ηραίας με τη γέφυρα του Λάδωνα και κοντά στα χωριά Αγιονέρι και Χρυσοχώρι.

Αρχαιολογικά ευρήματα δυτικά του χωριού, όπου βρέθηκαν και βάσεις αρχαίου Ναού, συνηγορούν στο ότι κατοικήθηκε πριν την πέμπτη χιλιετία π.χ. Κατά τη μεσαιωνική εποχή αποτελούσε την έδρα της περιοχής, περιλαμβάνοντας τα περισσότερα χωριά της Ηραίας. Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς στην περιοχή έδρασε ο Παλουμπιώτης Κόλιας Πλαπούτας, ένας από τους επιφανέστερους Πελοποννήσιους κλεφτοκαπετάνιους της προεπαναστατικής περιόδου ο οποίος είχε και το προσωνύμιο «Άρχων της Λιοδώρας», καθώς την περίοδο της Τουρκοκρατίας η Παλούμπα αποτελούσε τμήμα της Λιοδώρας.

Παλιότερα στη Λιοδώρα λειτουργούσε το ένα από τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ηραίας. Σήμερα έχουν απομείνει 68 μόνιμοι κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και τη μελισσοκομία.

Τα σπίτια στη Λιοδώρα είναι χτισμένα σύμφωνα με την παραδοσιακό γορτυνιακό ρυθμό. Στο χωριό λειτουργεί παραδοσιακό αποστακτήριο, όπου μπορεί να δοκιμάσει κανείς το τσίπουρο.

 

Φωτό: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Liodora_view_.jpg